Κακοκαιρία στην χώρα μας την Παρασκευή 15/10/2021 και εξασθένιση των φαινομένων από το Σάββατο (+Χάρτες)

Κακοκαιρία στην χώρα μας την Παρασκευή 15/10/2021 και εξασθένιση των φαινομένων από το Σάββατο (+Χάρτες)

“Το βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα «Μπάλλος» στο νότιο Ιόνιο στροβιλιζόμενο και κινούμενο προς τα βορειοανατολικά θα βγει στο βόρειο Αιγαίο τα ξημερώματα του Σαββάτου, δίνοντας πολλές βροχές σε όλη σχεδόν την χώρα.”



Αναλυτικότερα:
Την Παρασκευή 15/10/2021 προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη την χώρα με βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες.
Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του νοτίου Ιονίου, την Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη νότια Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά του νομού Φλώρινας πάνω από τα 1200-1400 μέτρα και στα ορεινά της υπόλοιπης δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας πάνω από τα 1400-1600 μέτρα.
Μετά το μεσημέρι στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις και στο νότιο Ιόνιο, από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5-6 μποφόρ και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στον Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7-8 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι έως νοτιοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 6-7 τοπικά 8 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς.
Στην νότια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 18-19 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου τους 20-21 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 22-24 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο 16/10/2021 στην αρχή της ημέρας, στην Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες και σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων μέσα στην ημέρα.
Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων, ο καιρός θα ανοίξει και θα υπάρχουν νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, στο κεντρικό Αιγαίο αρχικά θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ και αργότερα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση και στο νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έτσι στα κεντρικά και βόρεια δεν θα υπερβεί τους 17-18 βαθμούς, στα νότια τους 20-21 βαθμούς και στη νησιωτική Ελλάδα τους 22-23 βαθμούς.
Την Κυριακή 17/10/2021 στα νησιά του Ιονίου, σε όλον σχεδόν τον ηπειρωτικό κορμό, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη θα υπάρχουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία, την Στερεά Ελλάδα, και στη δυτική Κρήτη.
Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ, το κεντρικό και στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα του Σαββάτου.
Τη Δευτέρα 18/10/2021 θα διατηρηθεί το ίδιο σκηνικό του καιρού με βροχές να σημειώνονται στην Ανατολική Μακεδονία, τα πόδια της Χαλκιδικής, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την βόρεια Εύβοια, την Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο και στην βόρεια Κρήτη.
Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές, εκτός από την Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.


Τέλος, από την Τρίτη 19/10/2021 και μετέπειτα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας μας με παράλληλη άνοδο των μέγιστων θερμοκρασιών.
Όμως τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί η ψύχρα στα ηπειρωτικά θα είναι αισθητή.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, MetOffice, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *