Σημαντική επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας με αξιόλογες βροχές από την Πέμπτη 7/10/2021 (+Χάρτες)

Σημαντική επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας με αξιόλογες βροχές από την Πέμπτη 7/10/2021 (+Χάρτες)

“Η πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική διαταραχή του Ατλαντικού κινούμενη ταχέως προς ανατολικά θα δημιουργήσει δευτερεύοντα αυλώνα (trough) στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας το μεσημέρι της Τετάρτης 6/10/2021.


Ο σχηματισμένος αυλώνας θα κινηθεί προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά και θα εξελιχθεί σε κλειστό χαμηλό της μέσης ατμόσφαιρας με κέντρο στην κεντρική Ιταλία την Πέμπτη 7/10/2021.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης στην μέση ατμόσφαιρα είναι η δημιουργία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στον κόλπο της Γένοβας την Τετάρτη 6/10/2021.


Το συγκεκριμένο χαμηλό θα κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά θα φθάσει στην νότια Ιταλία την Πέμπτη 7/10/2021 και θα αρχίσει να στροβιλίζεται την Παρασκευή 8/10/2021 στο βορειοδυτικό Ιόνιο πέλαγος και σταδιακά να πληρούται (εξασθενεί).


Όμως τα μέτωπα που θα συνοδεύουν το χαμηλό θα κινηθούν πολύ γρήγορα προς τα ανατολικά και το ψυχρό μέτωπο που θα προκύψει από την σύσφιξη των δύο μετώπων θα αρχίσει να προκαλεί σημαντική επιδείνωση στον καιρό της χώρας μας από το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά βορείου Ιονίου και σταδιακά την Πέμπτη 7/10/2021 στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.”
Αναλυτικότερα την Τετάρτη 6/10/2021 στη αρχή της ημέρας στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και στην βόρεια Εύβοια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις.
Γρήγορα και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης θα συννεφιάσει και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, καθώς και στα νησιά του βορείου Ιονίου.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Μετά το μεσημέρι και κυρίως προς τις βραδινές ώρες θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Κέρκυρα και θα συννεφιάσει στην Ήπειρο.
Στην υπόλοιπη χώρα τα νέφη θα διαλυθούν και ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με λίγες τοπικές νεφώσεις.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες κατευθύνσεις, εντάσεως 5-6 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 6-7 μποφόρ με μικρή εξασθένιση μετά το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά στους 25-27 βαθμούς.
Την Πέμπτη 7/10/2021 αναμένεται σημαντική επιδείνωση στον καιρό της χώρας μας πρώτα στα νησιά του βορείου Ιονίου, την Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες και εν συνεχεία στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική-κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται να σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και στην Ήπειρο.
Στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 7-8 και τοπικά 9-10 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί, εντάσεως 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ και στο κεντρικό-νότιο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς άνεμοι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και δεν θα υπερβεί στα ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς.
Την Παρασκευή 8/10/2021 στα νησιά του Ιονίου, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Χαλκιδική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές κατά τόπους βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στον νομό Πιερίας, τον νομό Χαλκιδικής, τα ανατολικά προσήνεμα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.


Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη από νότιες-νοτιοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Πέμπτης. 

Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνεχιστούν στην χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και των αρχών της επόμενης εβδομάδας σε νεότερη δημοσίευση.  
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us, WindHub

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *