Βελτίωση του καιρού και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Κυριακή 3/10/2021 (+Χάρτες)

Βελτίωση του καιρού και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Κυριακή 3/10/2021 (+Χάρτες)

“Η αντικυκλωνική ράχη της μέσης ατμόσφαιρας εκτεινόμενη από την Ιταλία μέχρι την βορειοανατολική Ευρώπη θα συμβάλλει στη δημιουργία καθολικών κινήσεων συνοπτικής κλίμακας πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, που θα έχουν ως συνέπεια την νεφοδιάλυση και την επικράτηση ηλιοφάνειας σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας από την Κυριακή 3/10/2021.
Επιπλέον, θα λάβει χώρα και μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από την κεντρική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια, προκαλώντας άνοδο κυρίως των μέγιστων θερμοκρασιών στην χώρα μας.”

Αναλυτικότερα:
Την Παρασκευή 1/10/2021 στην Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στην βόρεια Στερεά Ελλάδα προβλέπεται νεφοσκεπής καιρός με συμπαγής νέφωση και λίγες τοπικές βροχές στη δυτική-κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, κυρίως στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές.
Επίσης στα νησιά του Ιονίου, την νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη προβλέπονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Εύβοια, τις Σποράδες, τα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, τη δυτική Κρήτη, σποραδικές καταιγίδες στην νοτιοδυτική Πελλοπόνησο, το βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας στις προαναφερόμενες περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοανατολικές κατευθύνσεις 7-8 και πολύ τοπικά έως 9 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές κατευθύνσεις 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά δεν θα υπερβεί τους 22-23 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 25-26 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 22-25 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο 2/10/2021 θα συνεχιστεί ο καιρός του βορείου ρεύματος με αυξημένες νεφώσεις στην Θράκη, τη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και στην βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές στην Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και λιγότερες στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία και στην βόρεια Στερεά Ελλάδα, αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια στις προαναφερθείσες περιοχές.
Από το απόγευμα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και την Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες προαναφερόμενες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με τοπικές νεφώσεις.
Οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν με την ίδια ένταση 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα της Παρασκευής.
Την Κυριακή 3/10/2021 στα ανατολικά του νομού Πιερίας, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τις δυτικές Κυκλάδες και στην βόρεια Κρήτη στην αρχή της ημέρας προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στην βόρεια Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί στις προαναφερόμενες περιοχές εκτός από την βόρεια Κρήτη, όπου ο καιρός θα παραμείνει νεφοσκεπής με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές βροχές όλη την ημέρα.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με αρκετή ψύχρα στα ηπειρωτικά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα συνεχιστούν με εντάσεις 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς ανατολικοί άνεμοι 3-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στα ηπειρωτικά θα φθάσει στους 23-24 βαθμούς.
Οι ελάχιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα βρίσκονται κάτω από τους 10 βαθμούς.
Τη Δευτέρα 4/10/2021 θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη την χώρα εκτός από την βόρεια Κρήτη, όπου στην αρχή της ημέρας θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα διαλυθούν.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι και θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις, 3-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, φθάνοντας σε αρκετές περιοχές στους 24-25 βαθμούς.
Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες η ψύχρα θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Τέλος, την Τρίτη 5/10/2021 η καλοκαιρία θα συνεχιστεί στην χώρα μας με ηλιοφάνεια, περαιτέρω μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, διατήρηση των βοριάδων στο Αιγαίο στα 5-6 μποφόρ και στροφή των ανέμων μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο σε νότιους-νοτιοδυτικούς, εντάσεως 4-5 μποφόρ.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την Τρίτη θα φθάσουν στους 25-26 βαθμούς.
Η ψύχρα στα ηπειρωτικά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα διατηρηθεί.


Πιθανή μεταβολή του καιρού στην χώρα μας μετά τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού της χώρας μας από την Τετάρτη 6/10/2021 και μετέπειτα σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Tropical Tidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *