Καλοκαιρία στις αρχές και πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (20-26/9/2021 +Χάρτες)

Καλοκαιρία στις αρχές και πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (20-26/9/2021 +Χάρτες)

“Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος πάνω από τον Ελλαδικό χώρο κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά, εξασφαλίζοντας καλοκαιρία στην χώρα μας και προκαλώντας ισχυρούς καταβάτες ανέμους στην υπήνεμη(ανατολική) πλευρά της Πίνδου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όμως, το ψυχρό μέτωπο στα βόρεια Βαλκάνια κινούμενο προς νοτιοανατολικά θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά προς την χώρα μας, προκαλώντας πρόσκαιρη μεταβολή στον καιρό κυρίως της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας σταδιακά από το πρωί της Τετάρτης 22/9/2021 μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 23/9/2021.”

Αναλυτικότερα:
Τη Δευτέρα 20/9/2021 στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στην Κέρκυρα, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα και γρήγορη βελτίωση του καιρού.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.
Ισχυροί δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο.
Επίσης ισχυροί δυτικοί καταβάτες άνεμοι θα πνέουν στη υπήνεμη (ανατολική) πλευρά της Πίνδου. Στα υπόλοιπα πελάγη θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φθάσει στους 34-36 βαθμούς.
Στην Κρήτη η θερμοκρασία σε περιοχές με καταβάτη δυτικό άνεμο μπορεί να φτάσει στους 38-39 βαθμούς.
Την Τρίτη 21/9/2021 προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη σχεδόν την χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα στην αρχή της ημέρας.
Μετά το μεσημέρι αναμένεται να συννεφιάσει στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα και πιθανόν να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες, πρώτα στο Αιγαίο και μετά το μεσημέρι και στο Ιόνιο ενισχυόμενοι, φθάνοντας το βράδυ της Τρίτης στα πελάγη τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, και στα ηπειρωτικά της νότιας Ελλάδας θα φτάσει πάλι στους 34-35 βαθμούς.
Στην Κρήτη πάλι ο υδράργυρος τοπικά να αγγίξει τους 38 πιθανόν και τους 39 βαθμούς.
Την Τετάρτη 22/9/2021 αναμένεται αλλαγή του καιρού, αρχικά στην κεντρική Μακεδονία, την Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και αργότερα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια με αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Χαλκιδική, τα παράλια των νομών Πιερίας και Λάρισας και στο Πήλιο.
Μετά το μεσημέρι λίγες τοπικές βροχές αναμένονται στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια και στην Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια.
Από το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοανατολικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και πιθανόν και στην κεντρική Μακεδονία.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις, 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 5-6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ προς το τέλος της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στην βόρεια Ελλάδα και δεν θα υπερβεί τους 23-24 βαθμούς.
Στην κεντρική Ελλάδα η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι μικρότερη και έτσι ο υδράργυρος στα ηπειρωτικά της θα αγγίξει τους 27-28 βαθμούς.
Στην νότια Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει λίγο μικρότερη πτώση και θα φτάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας στους 29-31 βαθμούς.
Την Πέμπτη 23/9/2021 αναμένεται νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρώτα στην Θράκη, την κεντρική-ανατολική Μακεδονία, την Χαλκιδική, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σταδιακά στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο και προς το μεσημέρι στην βόρεια Κρήτη.
Σταδιακά και μέσα στην ημέρα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση από τα βορειοανατολικά και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την βόρεια Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν από βορειοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία τα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα και στα ηπειρωτικά δεν θα υπερβεί τους 24-26 βαθμούς.


Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή και το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται βελτίωση του καιρού.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον καιρό της Παρασκευής και του επόμενου Σαββατοκύριακου σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Tropical Tidbits, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *