Καλοκαιρία με λίγα τοπικά φαινόμενα στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2021

Καλοκαιρία με λίγα τοπικά φαινόμενα στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2021

“Το χαμηλό της μέσης ατμόσφαιρας (500 hPa περίπου 5640 μέτρα) στην περιοχή των βορείων Βαλκανίων και της βορειοανατολικής Ευρώπης θα στροβιλίζεται τις επόμενες ημέρες, εξασθενώντας και δημιουργώντας πάνω από τον Ελλαδικό χώρο μια νοτιοδυτικού τύπου κυκλοφορία, η οποία πιθανόν να δημιουργήσει τοπικά φαινόμενα κυρίως στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στην Θράκη και λιγότερο στην Ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα.
Επίσης ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα πνέουν τις θερμές ώρες του επόμενου τριημέρου στις υπήνεμες (ανατολικές) παρυφές της Πίνδου.”


Αναλυτικότερα:
Τη Δευτέρα 30/8 αναμένεται αίθριος καιρός σε όλη σχεδόν την χώρα, εκτός από τα νησιά του κεντρικού και Νοτίου Ιονίου, όπου στην αρχή της ημέρας αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά και γρήγορη βελτίωση.
Τις θερμές ώρες της ημέρας, στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στην Χαλκιδική, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην κεντρική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις προαναφερθείσες περιοχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στην Χαλκιδική και στην Θράκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοδυτικές κατευθύνσεις, εντάσεως 5-6 μποφόρ, στα νότια πελάγη δυτικοί με την ίδια ένταση και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο βόρειοι-βορειοανατολικοί εντάσεως 3-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα ηπειρωτικά θα φθάσει στους 34-35 βαθμούς.
Την Τρίτη 31/8 και Τετάρτη 1/9 θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό του καιρού με τα τοπικά φαινόμενα (τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες) να εντοπίζονται την Τρίτη στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στην Χαλκιδική, στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Τετάρτη στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στην Χαλκιδική, στα παραλιακά προσήνεμα και ορεινά-ημιορεινά της Ανατολικής Θεσσαλίας.
Μάλιστα την Τρίτη 31/8 υπάρχουν μέτριες πιθανότητες για τοπικές μπόρες τις πρωινές ώρες στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην βόρεια Εύβοια και την Τετάρτη 1/9 στην Χαλκιδική και στα παραλιακά προσήνεμα της Πιερίας και της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι την Τρίτη στα πελάγη θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις εντάσεως 4-5 και στα νοτιοδυτικά έως 6 μποφόρ.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης 1/9 αναμένεται ενίσχυση του βορειοδυτικού ρεύματος στο Ιόνιο, που θα φθάσει τα 5-6 και τοπικά το βράδυ της Τετάρτης  τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Πέμπτη 2/9/2021 τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην χώρα μας θα είναι η σημαντική ενίσχυση των βόρειων-βορειοδυτικών ανέμων στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά, η οποία στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 31-32 βαθμούς.
Ως προς τα φαινόμενα, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν να σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα πόδια της Χαλκιδικής, στις Σποράδες και στην Εύβοια.
Την Παρασκευή 3/9/2021 θα επικρατήσει πολύ ισχυρό μελτέμι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο εντάσεως 7-8 μποφόρ.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν το πρωί της Παρασκευής στην Χαλκιδική, στις Σποράδες και στην βόρεια Εύβοια.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα της Πέμπτης.
Το Σάββατο 4/9 το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει το ίδιο με πιθανές μπόρες το πρωί στα παράλια της Πιερίας και της Ανατολικής Θεσσαλίας.
Τέλος, την Κυριακή 5/9 αναμένεται επιδείνωση του καιρού της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για αυτή την μεταβολή σε επόμενη δημοσίευση.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για να μαθαίνετε έγκαιρα, υπεύθυνα και αξιόπιστα τα πάντα γύρω από τον καιρό και την εξέλιξη του.

ΠΗΓΕΣ: ECMWF, Weather.us, Tropical Tidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *