Σταδιακή υποχώρηση του ισχυρού κύματος καύσωνα από αύριο και από τα βόρεια-Νέο θερμό κύμα από Δευτέρα.

Σταδιακή υποχώρηση του ισχυρού κύματος καύσωνα από αύριο και από τα βόρεια-Νέο θερμό κύμα από Δευτέρα.

“Ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη σταδιακά νοτιοανατολικά, θα συμβάλλει από αύριο Παρασκευή στην υποχώρηση του πολύ ισχυρού κύματος καύσωνα που επηρεάζει την περιοχή μας, αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας. Η πτώση αυτή της θερμοκρασίας, θα γίνει αισθητή με την σταδιακή επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων, αλλά και με την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων σε περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πολύ μεγάλη προσοχή από αύριο, σε όλη σχεδόν την επικράτεια, καθώς η ενίσχυση αυτή των βορειοδυτικών ανέμων, συμβάλλει στην πτώση της θερμοκρασίας, αυξάνει όμως σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.”

Πρόγνωση καιρού βόρειας Ελλάδας, για το διάστημα από Παρασκευή (6/8/2021) έως και Κυριακή (8/8/2021).

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (6/8/2021)

Η μέρα θα ξεκινήσει με καλό και αίθριο καιρό σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Προς το μεσημέρι όμως θα αρχίσει μια μεταβολή του καιρού, με την ανάπτυξη αρχικά τοπικών νεφώσεων αστάθειας στα πιο ορεινά και προς το απόγευμα με την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πιο τοπικά και πρόσκαιρα, από μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες ίσως επηρεαστεί και η Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα αυτά, θα συνοδεύονται τοπικά από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι και έντονους κεραυνούς, ενώ μέχρι και το βράδυ θα έχουν σταματήσει.

Άνεμοι: Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς. Προς το μεσημέρι όμως και από τα δυτικά θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους-βορειοδυτικούς, με μια ένταση στη Δυτική Μακεδονία γύρω στα 4-5 μποφόρ, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία θα ενισχυθεί ένας Βαρδάρης, ο οποίος προς το απόγευμα θα φτάνει σε ένταση και τα 6 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, ενισχυόμενοι προς το απόγευμα στα 5-6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία με την ενίσχυση των βοριάδων και την εκδήλωση των τοπικών βροχών και καταιγίδων θα παρουσιάσει πτώση και δε θα ξεπεράσει η μέγιστη τους 32-34 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία. Στην Κεντρική Μακεδονία, δεν αποκλείεται το βορειοδυτικό αυτό ρεύμα στην αρχή να λειτουργεί ως Λίβας, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία το μεσημέρι και στους 37-39 βαθμούς Κελσίου τοπικά, με χαμηλές όμως τιμές Σχετικής Υγρασίας. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι μέγιστες θερμοκρασίες, δε θα ξεπεράσουν τους 34-36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με αίθριο καιρό. Προς το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα βόρεια-βορειοδυτικά της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες, στις πιο ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και κυρίως προς τις περιοχές του Κιλκίς, της Πέλλας και της Ημαθίας. Μικρότερη, αλλά υπαρκτή η πιθανότητα οι καταιγίδες αυτές πιο εξασθενημένες, να επηρεάσουν και πιο παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς, όμως προς το απόγευμα θα ενισχυθούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς γύρω στα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία, λόγω του ότι ο βορειοδυτικός αυτός άνεμος μέχρι και αργά το μεσημέρι θα λειτουργεί ως καταβάτης (Λίβας), θα φτάσεις έως και στους 37-38 βαθμούς Κελσίου, με χαμηλή όμως Σχετική Υγρασία, καθιστώντας τη ζέστη υποφερτή.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ (7-8/8/2021)

Αίθριος αναμένεται ο καιρός το διήμερο Σάββατο και Κυριακή, στη βόρεια Ελλάδα. Το ενισχυμένο βόρειο ρεύμα, σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου θα εξασθενήσεις και στα παράκτια θα επικρατεί θαλάσσια αύρα.

Θερμοκρασία: Στη Δυτική Μακεδονία το Σάββατο έως 32-34 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή σε άνοδο έως και στους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική Μακεδονία το Σάββατο και τη Κυριακή έως 38-39 βαθμούς στο εσωτερικό, ενώ στα παράκτια, λόγω της θαλάσσιας αύρας η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, το Σάββατο έως 33-34 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή σε μικρή άνοδο έως 35-36 βαθμούς κυρίως στην περιοχή της Θράκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αίθριος θα είναι ο καιρός το διήμερο Σάββατο και Κυριακή στη Θεσσαλονίκης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία το Σάββατο, λόγω επικράτησης μέχρι το μεσημέρι καταβατών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων θα φτάσει έως 37-38 βαθμούς Κελσίου, με πτώση από το απόγευμα λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας. Την Κυριακή οι μέγιστες θερμοκρασίες στο πολεοδομικό συγκρότημα, θα κυμαίνονται γύρω στους 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Μετέπειτα εξέλιξη του καιρού:

Από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 11 Αυγούστου, από τα νοτιοδυτικά αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας ένα νέο θερμό κύμα, το οποίο όμως δε θα έχει μεγάλη διάρκεια (δύο με τρία 24-ωρα περίπου) και δεν θα είναι συγκρίσιμο με τον ακραίο και ισχυρό καύσωνα, που προηγήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν πάλι σε επίπεδα καύσωνα της τάξεως των 40-43 βαθμών Κελσίου, αλλά λόγω της σύντομης διάρκειας του δε θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, στη βόρεια Ελλάδα, θα επικρατεί και αστάθεια με μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας, οι οποίες πιθανόν να έχουν και πιο γενικευμένη δράση, επηρεάζοντας και πεδινές ή και παράκτιες ακόμη περιοχές, γεγονός το οποίο θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24-ωρα. Από τις 12 του μήνα και μετά αναμένεται υποχώρηση και αυτού του δεύτερου θερμού κύματος και πτώση της θερμοκρασίας.

Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός- MSc φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ’

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *