Τα νεότερα στοιχεία για το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει την περιοχή μας

Τα νεότερα στοιχεία για το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει την περιοχή μας

“Έξαρση υψηλών πιέσεων στην ανώτερη τροπόσφαιρα, συνεχίζει να ευνοεί τη ροή πολύ θερμών αερίων μαζών από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χώρα μας, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες της τάξεως των 44-46 βαθμών Κελσίου. Το κύμα αυτό του καύσωνα ως προς τη διάρκεια του και τις θερμοκρασίες του μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακραίο, αλλά όχι πρωτοφανές, καθώς και στο παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια και ισχυρά θερμά επεισόδια στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι καύσωνες κατά τα έτη 1987 και 2007.”

Στους παραπάνω χάρτες, οι οποίοι αντιστοιχούν στην ισοβαρική στάθμη των 500 mb, παρατηρούμε για το χρονικό διάστημα από 1/8 έως 3/8 την παρουσία χαμηλών γεωδυναμικών υψών στα δυτικά-βορειοδυτικά της Ευρώπης, η οποία συνδέεται με μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών και καταιγίδων στις εκεί περιοχές. Παράλληλα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επικρατεί “Έξαρση υψηλών πιέσων(ridge)”, η οποία συνδέεται με τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και με διεύθυνση νοτιοδυτική-βορειοανατολική.

Οι παραπάνω χάρτες, οι οποίοι αντιστοιχούν στην ισοβαρική επιφάνεια των 850 mb και σε ύψος περίπου στα 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, δείχνουν με κόκκινο χρώμα τις θερμές αέριες μάζες, οι οποίες επηρεάζουν και θα επηρεάζουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι το κύμα αυτό καύσωνα θα επηρεάσει εκτός από την περιοχή μας και την περιοχή της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, τα Βαλκάνια, την περιοχή της Τουρκίας, της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής. Οι χάρτες οι οποίοι παρουσιάζονται παραπάνω, απεικονίζουν την κατάσταση της θερμοκρασίας στην ισοβαρική επιφάνεια των 850 mb, για το χρονικό διάστημα από 1/8 έως 3/8. Όμως η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών και οι συνθήκες καύσωνα, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Οι περιοχές της Ελλάδας οι οποίες κατά το χρονικό διάστημα από 1/8 έως 3/8 θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες είναι:

  • Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ 40-42 βαθμών Κελσίου, ενώ στην περιοχή του Αγρινίου κυρίως το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, η μέγιστη θα φτάσει και τους 45-46 βαθμούς Κελσίου.
  • Η Θεσσαλική πεδιάδα, όπου οι μέγιστες αύριο (Κυριακή)θα κυμαίνονται στο εσωτερικό και στα πιο κεντροδυτικά αυτής, μεταξύ 40-43 βαθμών Κελσίου, ενώ το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη η μέγιστη θα κυμαίνεται στις ίδιες περιοχές μεταξύ των 43-44 βαθμών Κελσίου και τοπικά λίγο παραπάνω.
  • Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για αύριο (Κυριακή), οι μέγιστες στο εσωτερικό (Πέλλα, Δυτικά Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σέρρες), θα κυμαίνεται μεταξύ 40-42 βαθμών Κελσίου. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά στα παράκτια-παραθαλάσσια τμήματα της περιφέρειας, η μέγιστη θερμοκρασία λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας, θα κυμαίνεται μεταξύ των 36-38 βαθμών Κελσίου. Το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη οι μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό της περιφέρειας θα φτάσουν ακόμη και τους 43-44 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη λόγω της επικράτησης καταβατών ανέμων (λίβας), στο μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν αποκλείεται και η Θεσσαλονίκη να καταγράψει μέγιστες της τάξεως των 40-42 βαθμών Κελσίου.
  • Η περιοχή της Θράκης, όπου το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 40-42 βαθμών Κελσίου.
  • Η περιοχή της Στερεάς, όπου οι μέγιστες για αύριο (Κυριακή), θα φτάσουν και τους 41-43 βαθμούς Κελσίου (Δομοκός, Λαμία, Άμφισσα, Χαλκίδα). Το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 44-46 βαθμούς, στις ίδιες περιοχές, ενώ υψηλές θερμοκρασίες το διήμερο αυτό θα καταγράψουν και οι περιοχές της Αταλάντης, της Λιβαδειάς και της Θήβας, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν και τους 42-43 βαθμούς Κελσίου.
  • Η περιοχή της Αττικής, όπου η θερμοκρασία για αύριο (Κυριακή), στα πιο δυτικά και βόρεια του νομού θα φτάσει και τους 38-40 βαθμούς Κελσίου. Στο κέντρο της Αθήνας η μέγιστη αύριο θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς. Στα ανατολικά όμως του νομού Αττικής οι μέγιστες θερμοκρασίες, θα κυμαίνονται μεταξύ 34-37 βαθμών Κελσίου. Το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια του νομού θα κυμαίνονται μεταξύ 41-43 βαθμών Κελσίου. Στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα και Τρίτη, οι θερμοκρασίες θα φτάνουν και τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά του νομού, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες.
  • Τα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία (Μυτιλήνη, Σάμος, Κως, Ρόδος),όπου θα καταγράφουν μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ των 37-39 βαθμών Κελσίου, ενώ την Τρίτη πιθανόν και 40-41 βαθμούς Κελσίου.
  • Η νότια Κρήτη, όπου λόγω της ορογραφίας, καθώς ο άνεμος θα κατέρχεται και θα θερμαίνεται αδιαβατικά, θα δρα ως λίβας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξεως των 40-42 βαθμών Κελσίου, ενώ την Τρίτη τοπικά και λίγο παραπάνω.

Οι περιοχές της Ελλάδας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες θα είναι:

  • Η περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, του βόρειου-βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και της βόρειας Κρήτης, όπου εξαιτίας της επίδρασης του μελτεμιού (Ετήσιες άνεμοι), αν και όχι ιδιαίτερα ενισχυμένοι (5-6 Bf), θα κρατάν χαμηλότερα τον υδράργυρο, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ των 34-36 βαθμών Κελσίου και μόνο από την Τρίτη φαίνεται να παρουσιάζουν μικρή άνοδο.
  • Οι πολύ ορεινές περιοχές, όπου λόγω του υψομέτρου θα καταγράφουν χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.
  • Οι παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου λόγω του μηχανισμού της θαλάσσιας αύρας (όπου αυτός θα επικρατεί), θα καταγράφουν χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες,αλλά με την αίσθηση της δυσφορίας πιο μεγάλη, λόγω αυξημένες Σχετικής Υγρασίας.

Επιπλέον ένας παράγοντας που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι κατά τη διάρκεια όλων των επόμενων ημερών, όπου θα εξελίσσεται το επεισόδιο καύσωνα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω μεγάλης απορρόφησης της θερμότητας από τα υλικά των πόλεων και λόγω του μικρού ρυθμού εκτόνωσης/αποδέσμευσης της θερμότητας αυτής, κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία θα διατηρείται ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα να μη πέφτει κάτω από τους 30-32 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το αίσθημα της δυσφορίας έντονο.

Μακροπρόθεσμη εξέλιξη:

Ενδείξεις και κάποια τάση για υποχώρηση του έντονου αυτού κύματος καύσωνας, διαφαίνονται για μετά τις 9-10 Αυγούστου, όπου ίσως η πτώση αυτή συνοδευτεί και από καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Για την εξέλιξη της πορείας του κύματος καύσωνα, αλλά και την πιθανή μεταβολή του καιρού μετά τις 9-10 Αυγούστου, με την ταυτόχρονη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, θα έχετε και τις επόμενες ημέρες μέσα από τη σελίδα μας.

Επιμέλεια – σύνταξη πρόγνωσης: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός- Msc φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον” του Α.Π.Θ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *