Ισχυρός και παρατεταμένος καύσωνας ενόψει, με την θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους και τους 43-45 βαθμούς Κελσίου – Αναλυτική πρόγνωση Ελλάδας.
Στους παραπάνω χάρτες του Αμερικάνικου προγνωστικού μοντέλου GFS ,απεικονίζονται τα γεωδυναμικά ύψη όπως αυτά διαμορφώνονται στην ισοβαρική επιφάνεια των 500 mb. Διακρίνεται η παρουσία χαμηλών γεωδυναμικών υψών, αλλά και το κλειστό κέντρο χαμηλών γεωδυναμικών, στα βορειοδυτικά της Ευρώπης, όπου εκεί ευνοείται η μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών και η εκδήλωση καταιγίδων . Αντίθετα στα νοτιοανατολικά της Μεσογείου και στη χώρα μας, επικρατεί μια έξαρση υψηλών πιέσεων (ridge) στη ανώτερη τροπόσφαιρα, η οποία συνδέεται με μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τα νοτιοδυτικά.
Στους παραπάνω χάρτες, οι οποίοι αντιστοιχούν στην ισοβαρική επιφάνεια των 850 mb διακρίνεται εύκολα η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τα νοτιοδυτικά προς την περιοχή μας, οι οποίες μάλιστα “κατακλύζουν” το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και και ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα φθάνουν μέχρι και τα Βαλκάνια. Η θερμοκρασίες στην ισοβαρική αυτή στάθμη των 850 mb, είναι αντιπροσωπευτικές και των θερμοκρασιών που διαμορφώνονται και επικρατούν στην επιφάνεια τους εδάφους, καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες είναι κατά 8 – 10 βαθμούς κατά μέσο όρο, υψηλότερες από τη συγκεκριμένη στάθμη.
Έτσι με βάση τα παραπάνω γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των χαρτών, στις συγκεκριμένες ισοβαρικές επιφάνειες, προκύπτουν τα εξής:
- Η χώρα μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, μπαίνει σε ένα παρατεταμένο διάστημα , τουλάχιστον 7 ημερών, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες της τάξεως των 40-42 βαθμών Κελσίου και προς το Σαββατοκύριακο σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 43-45 βαθμούς Κελσίου.
- Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας δε θα πέφτουν αρκετά, με αποτέλεσμα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα κι όχι μόνο, η συσσώρευση της θερμοκρασίας, να μην επιτρέπει τον υδράργυρο να πέσει ακόμη και κάτω από τους 28 -30 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας συνθήκες έντονης δυσφορίας.
- Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσων δυτικά – βορειοδυτικά από τη χώρα μας, με τις χαμηλότερες πιέσεις ανατολικά- νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής (θερμικό χαμηλό του Πακιστάν), θα ευνοήσει τη δημιουργία βαροβαθμίδας στο Αιγαίο, μέχρι και τα τέλη περίπου της εβδομάδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την επικράτηση μελτεμιού (Ετησίες άνεμοι), κυρίως στα πιο κεντρικά και νότια του Αιγαίου.
Οι περιοχές που φαίνεται να καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες το προσεχές διάστημα είναι:
- Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπου στην περιοχή του Αγρινίου και της Δυτικής – Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάνει στους 42-43 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.
- Οι περιοχή της Θεσσαλικής πεδιάδας, όπου στο εσωτερικό αυτής η θερμοκρασία θα φτάσει έως και στους 42-43 βαθμούς Κελσίου και τοπικά λίγο παραπάνω.
- Οι περιοχές της Στερεάς, όπου προς το τέλος της εβδομάδας και μετά, δε αποκλείεται η μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνά τους 43 βαθμούς και να πλησιάζει ακόμη και τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.
- Στην περιοχή της Αττικής η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάνει γύρω στους 38-39 και τοπικά στους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι και το Σάββατο. Πιθανόν από την Κυριακή και μετά όμως, η μέγιστη θερμοκρασία στην Αττική να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
- Οι περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, όπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στους 38-39 βαθμούς Κελσίου και από το τέλος της εβδομάδας, πιθανόν να ξεπεράσει τους και 40.
- Οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη θερμοκρασία στο προσεχές διάστημα να κυμαίνεται γύρω στους 38-40 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά στο εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών και στους 42 -43 βαθμούς Κελσίου.
- Η περιοχή της Θράκης, όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 38-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την άλλη εβδομάδα υπάρχουν ενδείξεις η θερμοκρασία να ξεπεράσει κι εκεί τους 40 βαθμούς.
- Στην περιοχή του Αιγαίου, λόγω της επίδρασης του μελτεμιού οι θερμοκρασίες θα κυμαίνεται γύρω στους 30 -32 βαθμούς και μόνο στα ανατολικά του Αιγαίου, όπου η επίδραση του μελτεμιού είναι μικρή και στα νότια της Κρήτης, λόγω ορογραφίας, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με υψηλές θερμοκρασίες θα κυλίσει ο καιρός στη συμπρωτεύουσα, τις επόμενες ημέρες, με τη μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 35-37 βαθμών Κελσίου, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας. Στο εσωτερικό όμως του νομού, σε περιοχές μακρυά από τη θάλασσα και στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάνει και ίσως ξεπερνά του 40 βαθμούς, μέχρι και τις αρχές τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας.
Να τονιστεί ότι στις παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα επιδρά και θα επικρατεί ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-3 βαθμούς πιο κάτω από τις θερμοκρασίες της ενδοχώρας.
“Τάση μικρής υποχώρησης του ισχυρού αυτού θερμού κύματος, διαφαίνεται από τα μέσα της άλλης εβδομάδας, χωρίς όμως να είναι ακόμη ξεκάθαρο, ο βαθμός της υποχώρησης των υψηλών θερμοκρασιών,αλλά και η διάρκεια της πτώσης αυτής της θερμοκρασίας”.
Για την εξέλιξη αυτή του καύσωνα στη χώρα μας , αλλά και την πιθανότητα υποχώρησης αυτού, θα ενημερώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα από τη σελίδα μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που θα διαθέτουμε.
Επιμέλεια – σύνταξη πρόγνωσης: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον” του Α.Π.Θ