ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ (+χάρτης)

ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ (+χάρτης)
Μια δύσκολη καιρικά εβδομάδα ξεκίνησε και θα φανεί αυτό ιδιαίτερα απο την Τετάρτη, καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες απο την βόρεια Αφρική θα κινηθούν προς την χώρα μας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο στους 40-42 βαθμούς κελσίου,ιδιαίτερα στην δυτική χώρα,την Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Στερεά, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στο Σ/Κ ακόμη και 43-44 βαθμούς ισως και λιγο παραπανω υπο συγκεκριμενες συνθηκες!
Αυτές οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως και τις 3 Αυγούστου (δηλαδή μια εβδομάδα), πράγμα που θα κουράσει αρκετά τον πληθυσμό,παρόλο που βρισκόμαστε στο 2021 και όλοι έχουμε κλιματιστικά στα σπίτια, σε αντίθεση με το 1987 που δεν υπήρχαν κλιματιστικά και θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς.
Έχουμε τουλάχιστον απο το 2012 να δούμε τέτοιο παρατεταμένο καύσωνα ενώ τολμώ να πώ πως ακόμη μπορεί να θυμηθούμε στιγμές του καύσωνα του 2007 σε πολλές περιοχές της χώρας με ότι σας θυμίζει αυτό…
Βλέπαμε τα τελευταία χρόνια την Ισπανία να δέχεται όλους τους καύσωνες και εμείς να είμαστε σε πιο δροσερά επίπεδα, ήρθε η ώρα όμως το φετινό καλοκαίρι να δείξει τα ”δόντια” του και στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά για την Θεσσαλία και με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία απο σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα σημειώνει καθημερινή άνοδο και θα φτάσει το μεσημέρι τους 39/40 βαθμούς κελσίου, την Τετάρτη το μεσημέρι το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς κελσίου, την Πέμπτη 41 βαθμους, την Παρασκευή 41/42 βαθμούς, το Σ/Κ 43/44 βαθμούς με τον καύσωνα να συνεχίζεται έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η θερμοκρασία στα παράλια και θαλάσσια τμήματα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη απο τις παραπάνω τιμές. Χαρακτηριστικό επίσης θα είναι η αυξημένη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα απο την Πέμπτη που θα δώσει την γνωστή θολούρα στον ουρανό και θα κάνει περισσότερο αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι εξασθενημένοι απο νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ όλες τις ημέρες. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε οτι και οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα απο την Τετάρτη και μετά και δεν θα πέφτουν ακόμη και αργά το βράδυ κάτω απο τους 26-27 βαθμούς κελσίου.

Στον παρακάτω χάρτη θερμοκρασιακών αποκλίσεων βλέπετε οτι οι θερμοκρασίες στην χώρα μας θα βρίσκονται τουλάχιστον 8-10 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά επίπεδα, σε αντίθεση με την δυτική Ευρώπη που θα βρίσκεται σε πιο ψυχρά επίπεδα και 7-8 βαθμούς κάτω απο τα κλιματικά.

Πολύ πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία να πλησιάσει και τους 45-46 βαθμούς και να απειληθούν θερμοκρασιακά ρεκόρ.

Όπως και να έχει η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και σπάνια και γι’αυτό θα σας κρατάμε ενήμερους με συνεχή δελτία!! Μείνετε συντονισμένοι για σοβαρή ενημέρωση!

Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος-Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *