Τα αίτια των φονικών και καταστροφικών πλημμυρών στην Γερμανία και στις Κάτω Χώρες (+Χάρτες)

Τα αίτια των φονικών και καταστροφικών πλημμυρών στην Γερμανία και στις Κάτω Χώρες (+Χάρτες)

Βιβλικές καταστροφές σημειώθηκαν στην Γερμανία και στις Κάτω Χώρες το χρονικό διάστημα από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου του 2021.
Γιατί σημειώθηκαν τόσο καταστροφικές πλημμύρες σε τόσο οργανωμένες χώρες της Ευρώπης;;
Πρώτα από όλα το χρονικό διάστημα που διανύουμε, μέσα του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες των υδάτων της Μεσογείου Θάλασσας είναι πολύ υψηλότερες από την χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εξάτμιση.
Κατά δεύτερον, η ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην Κεντρική Ευρώπη ήταν σε επίπεδα πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων.
Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία του αέρα τόσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα του σε υδρατμούς μέχρι να κορεστεί.
Τρίτον, ο οργανωμένος αυλώνας στην περιοχή της Γαλλίας το πρωί της Τρίτης άρχισε σταδιακά να κλείνει και να στροβιλίζεται από το μεσημέρι της Τρίτης, ξεκινώντας από την περιοχή της βόρειας Ιταλίας και κινούμενος προς το βόρεια.


Πολύ υγρές και θερμές αέριες μάζες από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου κινήθηκαν προς τα βορειοανατολικά και εισήλθαν σε κυκλωνική και ανοδική τροχιά στην περιοχή της Γερμανίας, όπου συνάντησαν τις σχετικά ψυχρότερες αέριες μάζες, δημιουργώντας ένα τεράστιο νεφικό σύστημα.


Επιπλέον στην κατώτερη ατμόσφαιρα υπήρξε και πρόσθετη μεταφορά υγρασίας από την Βαλτική θάλασσα.
Έτσι, σε όλες τις στάθμες της ατμόσφαιρας η υγρασία βρισκόταν στο 100%, και σε συνδυασμό με τις ανοδικές κινήσεις συνοπτικής κλίμακας δημιούργησαν τεράστια σε οριζόντια και σε κατακόρυφη έκταση καταιγιδοφόρα νέφη.
Λόγω της στασιμότητας του χαμηλού της μέσης ατμόσφαιρας, στην περιοχή της νότιας Γερμανίας, τα φαινόμενα διατηρήθηκαν με έντονη ραγδαιότητα για μεγάλη χρονική διάρκεια περίπου 48 ωρών.

Αυτή ήταν και η βασική αιτία των φονικών και καταστροφικών πλημμυρών.
Το συμπέρασμα, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και οχυρωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγές: ECMWF, NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *