Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας.

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας.

Ψυχρή λίμνη, κινούμενη σταδιακά νοτιοανατολικότερα στην Ευρώπη, θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρα μας, μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία.


Οι παραπάνω χάρτες (ισοβαρική επιφάνεια 500 mb), δείχνουν τη νοτιοανατολική αυτή κίνηση της ψυχρής λίμνης, με τη μορφή ενός κέντρου χαμηλών γεωδυναμικών υψών. Το δυναμικό αυτό αίτιο,  περνώντας διαμέσου της Αδριατικής, θα βρεθεί δυτικότερα της χώρας μας προς την Κυριακή, όπου σε συνδυασμό με θερμικά αίτια, λόγω έντονης υπερθέρμανσης του εδάφους, θα  ευνοεί τις ανοδικές κινήσεις του αέρα, προκαλώντας έντονη αστάθεια στα ηπειρωτικά, κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Η αστάθεια αυτή θα εκφράζεται με ισχυρές μπόρες και καταιγίδες, στις ηπειρωτικές αυτές περιοχές τις θερμές ώρες της ημέρας, συνοδεία χαλαζοπτώσεων, κεραυνών και μεγάλης ραγδαιότητας βροχοπτώσεων. Τις βραδινές – πρώτες πρωινές ώρες, η αστάθεια και οι καταιγίδες, θα επικεντρώνονται κυρίως γύρω από παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ ο άστατος αυτός καιρός, δείχνει να κρατά μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Από πλευράς βόρειας Ελλάδας, με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία (αν και αυτά ίσως αλλάξουν τις επόμενες ημέρες), φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο οι περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), και κατά τόπους της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου ο καιρός θα παραμένει άστατος καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, με κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, κυρίως τις θερμές ώρες και στα παραθαλάσσια και παράκτια τις βραδινές – πρώτες πρωινές ώρες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα για εκδήλωση μπουρινιών, γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο.

“Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή καθώς ενώ η μέρα μπορεί να ξεκινά αρκετά καλά, γρήγορα ο καιρός θα κλείνει και θα εκδηλώνονται καταιγίδες, κατά τόπους αρκετά ισχυρές, με τη μορφή ακόμη και μπουρινιού, όπου σε τοπικό επίπεδο, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού ίσως δημιουργούν προβλήματα.”

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατά τόπους αυτή έντονη μεταβολή του καιρού και για τις περιοχές της βόρειας χώρας, που θα επηρεαστούν περισσότερο από φαινόμενα,  θα δοθούν και σε προσεχή δελτία.

Επιμέλεια – σύνταξη πρόγνωσης: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον” του Α.Π.Θ.

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *