Ψυχρή λίμνη, μεταβάλλει σταδιακά τον καιρό, ήδη από το πρωί της Κυριακής, με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Ψυχρή λίμνη, μεταβάλλει σταδιακά τον καιρό, ήδη από το πρωί της Κυριακής, με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Ψυχρή λίμνη, με τη μορφή κλειστού κέντρου χαμηλών των γεωδυναμικών υψών στην ισοβαρική στάθμη των 500 mb, κινείται σταδιακά νοτιοανατολικότερα, μεταβάλλοντας τον καιρό τις επόμενες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, συνοδεία χαλαζοπτώσεων, έντονης κεραυνικής – ηλεκτρικής δραστηριότητας και τοπικά μεγάλων ραγδαιοτήτων βροχόπτωσης.

Οι παραπάνω χάρτες απεικονίζουν την πορεία και τη θέση του δυναμικού αιτίου, με τη μορφή κλειστού κέντρου των γεωδυναμικών υψών. Το σύστημα αυτό θα βρεθεί δυτικότερα από τη χώρα μας και στροβιλιζόμενο με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού, σε συνδυασμό με θερμικά αίτια, θα προκαλεί έντονη αστάθεια σε περιοχές της Ιταλίας, των δυτικών Βαλκανίων και σε ηπειρωτικά, αλλά και παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στη βόρεια Ελλάδα:

  • Όσο θα βαδίζουμε προς το ξημέρωμα της Κυριακής και κυρίως στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 το βράδυ και 8 το πρωί, σε περιοχές αρχικά γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο και στην εξέλιξη και σε πιο εσωτερικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος. Συγκεκριμένα από τα νότιο – νοτιοανατολικά, θα αναπτύσσονται πυρήνες καταιγίδων, οι οποίες θα έχουν μια κίνηση προς τα βόρεια- βορειοδυτικά και προς το εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περιοχές οι οποίες στο χρονικό αυτό διάστημα, φαίνεται να δέχονται μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες (κυρίως στα παράκτια), συνοδεία πιθανόν ισχυρής ηλεκτρικής δραστηριότητας και ισχυρών ανέμων είναι η περιοχή της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της βόρειας και δυτικής Χαλκιδικής, της Ημαθίας και κατά τόπους της Πέλλας και πιθανόν του Κιλκίς. Σε αυτές τις περιοχές και κυρίως σε αυτές που βρέχονται από το Θερμαϊκό, δείξτε προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν και αρκετά μεγάλη ένταση, διάρκεια και να εκδηλωθούν με τη μορφή μπουρινιού.
  • Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες πρωινές ώρες, τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν στο χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε, θα σταματήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα επικρατεί ηλιοφάνεια, στο μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας και της Θράκης. Γρήγορα όμως προς το μεσημέρι, στο σύνολο σχεδόν της Δυτικής Μακεδονίας και στα ορεινά των νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και κατά τόπους της Ανατολικής Μακεδονίας, θα καταστεί ο καιρός άστατος, με μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες προς τη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά των νομών Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας, θα είναι τοπικά ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς και μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης.
  • Προς τις βραδινές ώρες, τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, με έμφαση κυρίως στα παράκτια. Η περιοχή της Θράκης δε φαίνεται να επηρεάζεται από ιδιαίτερα φαινόμενα. Υπάρχει όμως μικρή πιθανότητα προς τις βραδινές ώρες να εκδηλωθούν κάποιες πρόσκαιρες, μικρής διάρκειας μπόρες.

Οι άνεμοι δε θα προβληματίζουν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και μόνο τις πρωινές ώρες από τα ανοιχτά του Θερμαϊκού, στη Χαλκιδική και στο Θρακικό από ανατολικές διευθύνσεις γύρω στα 4 μποφόρ. Προς το μεσημέρι φαίνεται να επικρατεί θαλάσσια αύρα στα παράκτια. Προσοχή όμως, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, οι άνεμοι εκεί που θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, δεν αποκλείεται να ενισχύονται πρόσκαιρα, αρκετά από διάφορες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 25 – 27 βαθμούς η μέγιστη στη Δυτική Μακεδονία, όπου τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν προς το μεσημέρι, στην Κεντρική Μακεδονία γύρω στους 32-34 και τοπικά στο εσωτερικό έως 36 βαθμούς Κελσίου και στην Ανατολική Μακεδονία κατά μέσο όρο γύρω στους 32-34 βαθμούς Κελσίου. Στην περιοχή όμως της Θράκης, όπου τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά μεγάλα, η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατά της διάρκεια της νύχτας και κυρίως προς το ξημέρωμα της Κυριακής έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί άστατος, με διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες τοπικά θα είναι πιο ισχυρές σε περιοχές που βρέχονται από το Θερμαϊκό κόλπο. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται διαστήματα με ηλιοφάνεια. Άστατος αναμένεται να καταστεί και πάλι ο καιρός από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά, ενώ μεταξύ απογευματινών και βραδινών ωρών, μπόρες και πιθανόν στα παράκτια – παραθαλάσσια τμήματα, τοπικά έντονες καταιγίδες, αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι ασθενείς και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί, στα ανοιχτά του Θερμαϊκού ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ, στρεφόμενοι προς το μεσημέρι σε θαλάσσια αύρα στα παράκτια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.

“Άστατος αναμένεται ο καιρός και τη Δευτέρα, σε περιοχές της Δυτικής, της Κεντρικής και κατά τόπους της Ανατολικής Μακεδονίας, με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ φαινόμενα αστάθειας, θα εμφανίζονται τις βραδινές – πρώτες πρωινές ώρες, γύρω από παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία αμετάβλητη και θα κυμανθεί στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά της Κυριακής όσον αφορά στη βόρεια Ελλάδα.”

Επιμέλεια – σύνταξη πρόγνωσης: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον” του Α.Π.Θ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *