Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τις φυσιολογικές τιμές τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου 2021(+Χάρτες)

Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τις φυσιολογικές τιμές τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου 2021(+Χάρτες)

Η χώρα μας τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου θα βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα μιας αντικυκλωνικής ράχης που θα εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι τα βορειοδυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με την επιστήμη της Μετεωρολογίας, στο μπροστινό τμήμα μιας αντικυκλωνικής ράχης (ridge) επικρατούν καθοδικές κινήσεις, που εξασφαλίζουν την καλοκαιρία και συντελούν στη δημιουργία αντικυκλώνα στην επιφάνεια.
Στην περίπτωσή μας, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η καλοκαιρία με πιθανότητα εμφάνισης τοπικών φαινομένων (μπόρες) στην βορειοανατολική Ελλάδα και στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας, λόγω θερμικής αστάθειας.”


Συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα 5/6/2021 αναμένεται καλοκαιρία στην χώρα μας, αλλά από τις μεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες στη δυτική-Ανατολική Μακεδονία και στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις προαναφερόμενες περιοχές.
Στην υπόλοιπη ώρα ο καιρός θα παραμείνει ηλιόλουστος με εξαίρεση τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα σημειωθούν μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας.
Οι άνεμοι στα νότια πελάγη θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις 4-5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα ασθενείς μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι άνεμοι στο Ιόνιο θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν, φθάνοντας τα 5-6 τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.   

Η θερμοκρασία τη Δευτέρα στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 36-37 βαθμούς.
Την Τρίτη και την Τετάρτη 6&7/7/2021 θα συνεχιστεί η καλοκαιρία στην χώρα μας και μόνο το μεσημέρι της Τετάρτης στη Θράκη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι την Τρίτη θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ.
Την Τετάρτη θα εξασθενίσουν οι άνεμοι στο Ιόνιο και θα ενισχυθούν λίγο στο Αιγαίο, φθάνοντας τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, φθάνοντας πάλι στα ηπειρωτικά τους 37-38 βαθμούς.
Την Πέμπτη 8/7/2021 και την Παρασκευή 9/7/2021 το μοτίβο του καιρού θα παραμείνει το ίδιο με αύξηση της πιθανότητας για τοπικές βροχές και μπόρες στην Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Θράκη, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στην Θεσσαλία, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.
Το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά, φθάνοντας στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο στα 6-7 και τοπικά στα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα, λόγω του μελτεμιού και δεν ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς.
Στα δυτικά ηπειρωτικά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 37-38 τοπικά την Πέμπτη και τους 39 βαθμούς.
Τέλος, το επόμενο Σαββατοκύριακο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η έντονη ηλιοφάνεια, οι τοπικές μπόρες στην βορειοδυτική Ελλάδα, το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *