Έντονο κύμα καύσωνα μέχρι και αύριο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες- Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και από τα βόρεια.

Έντονο κύμα καύσωνα μέχρι και αύριο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες- Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και από τα βόρεια.

“Πολύ θερμές αέριες μάζες από τα βόρεια της Αφρικής, κινούμενες βόρεια – βορειοανατολικά δημιουργούν συνθήκες καύσωνα στη χώρα μας. Ο καύσωνας αυτός θα διατηρηθεί μέχρι και αύριο Πέμπτη, όπου θα είναι η μέρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες για το συγκεκριμένο θερμό κύμα. Από την Παρασκευή μια ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη νότια – νοτιοανατολικά θα μεταφέρει με τη μορφή βόρειων ανέμων, δροσερότερες αέριες μάζες, εκτοπίζοντας σταδιακά το κύμα καύσωνα, από τη χώρα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια την Παρασκευή και από το Σάββατο και στις νοτιότερες περιοχές, ενώ στα ηπειρωτικά της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας, θα εκδηλωθούν και κάποιες μπόρες και καταιγίδες, για τις οποίες θα μιλήσουμε αναλυτικότερα σε επόμενα δελτία καιρού”.

Πρόγνωση καιρού βόρειας Ελλάδας για το διήμερο Πέμπτη(1/7/2021) – Παρασκευή (2/7/2021)

Πέμπτη (1/7/2021)

Πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τις θερμές όμως ώρες της ημέρας, μεταξύ μεσημεριού και απογεύματος δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν κάποιες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, δε αποκλείεται να εκδηλωθούν κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες μικρής όμως διάρκειας. Οι άνεμοι στη Δυτική Μακεδονία θα πνέουν πολύ θερμοί και ξηροί δυτικοί γύρω στα 3-4 μποφόρ, δρώντας ως καταβάτες άνεμοι με τη μορφή λίβα. Στην υπόλοιπη Μακεδονία θα επικρατεί από το μεσημέρι στα παράκτια μια θαλάσσια αύρα γύρω στα 3-4 μποφόρ, και μόνο στα πολύ δυτικά τμήματα της Κεντρική Μακεδονίας, προς την Πέλλα, και την Ημαθία, δε αποκλείεται να επηρεάζονται από θερμούς και καταβάτες ανέμους δυτικής διεύθυνσης. Η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι στο εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παράκτια λόγω της θαλάσσιας αύρας η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς πιο χαμηλή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με ζέστη θα κυλήσει η Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν κάποιες λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως τα ορεινά. Οι άνεμοι ασθενείς και προς το μεσημέρι με τη μορφή θαλάσσιας αύρας στα παράκτια με μια ένταση γύρω στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της πόλης από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό η μέγιστη δεν αποκλείεται να είναι 2-3 βαθμούς πιο υψηλή.

Παρασκευή (2/7/2021)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η μέρα θα ξεκινήσει με καλό καιρό σε όλη τη βόρεια χώρα. Όμως προς το μεσημέρι μια ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη νοτιότερα – νοτιοανατολικότερα διαμέσου των Βαλκανίων, θα καταστήσει τον καιρό άστατο σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και κατά τόπους σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, με μπόρες και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες γύρω στα 5-6 μποφόρ. Μάλιστα στην Κεντρική Μακεδονία θα επικρατεί βαρδάρης, ο όποιος θα φτάνει στα ανοιχτά και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί γύρω στους 32-34 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε περιοχές της Δυτικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του ότι οι βόρειοι – βορειοδυτικοί αυτό άνεμοι, δεν αποκλείεται να λειτουργούν ως καταβάτες, η θερμοκρασία εκεί θα φτάσει και τους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Όμως λόγω χαμηλής σχετικής υγρασίας, η αίσθηση της δροσιάς θα είναι πιο έντονη η οποία θα γίνει ακόμη πιο αισθητή προς το βράδυ της Παρασκευής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με καλό καιρό θα ξεκινήσει η Παρασκευή, όμως προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν κάποιες μπόρες ή και καταιγίδες στα πιο ορεινά και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειο – βορειοδυτικοί γύρω στα 4-5 μποφόρ και στα ανοιχτά πρόσκαιρα στα 6, με εξασθένιση αργότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά με χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, κάνοντας την αίσθηση της ζέστης υποφερτή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ”

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *