Κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών μετά την έλευση του καύσωνα(+Χάρτες)

Κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών μετά την έλευση του καύσωνα(+Χάρτες)

Έχει παρατηρηθεί τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη ότι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές σε μεγάλη έκταση εκδηλώθηκαν προς το τέλος ή μετά την έλευση ενός κύματος καύσωνα.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες που αναπτύσσονται μετά την κορύφωση του καύσωνα, οι οποίες συντελούν στην ταχεία ανάπτυξη και επέκταση μίας μικρής εστίας φωτιάς.
Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν ισχυρούς-θυελλώδεις καταβάτες και ριπαίους ανέμους, οι οποίοι δημιουργούνται λόγω της πτώσης της βαρομετρικής πίεσης στην ηπειρωτική περιοχή που επηρεάζεται από τον καύσωνα (θερμικό χαμηλό).
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η χαμηλή περιεκτικότητα του αέρα σε υδρατμούς λόγω της κίνησης του από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Έτσι η ατμόσφαιρα καθίσταται πιο ξηρή και άρα πιο επικίνδυνη για την εκδήλωση και εξάπλωση
των πυρκαγιών.
Στην περίπτωση του επερχόμενου καύσωνα, που θα διαρκέσει από την Τετάρτη 30/6/2021 μέχρι την Παρασκευή 2/7/2021, αναμένεται βαθμιαία ενίσχυση του δυτικού-νοτιοδυτικού ρεύματος την Πέμπτη 1/7/2021 στην Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Ο άνεμος αυτός γνωστός ως λίβας θα αρχίσει να πνέει ενισχυόμενος από το μεσημέρι της Πέμπτης πρώτα στις υπήνεμες πλευρές της Πίνδου και σταδιακά θα επικρατήσει σε όλη σχεδόν την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα με ένταση 3-4 μποφόρ, ανεβάζοντας σε πολύ υψηλές τιμές την θερμοκρασία, πιθανόν και στους 43 βαθμούς στο κέντρο της Θεσσαλίας, της πεδιάδας της Βοιωτίας και θα μειώσει σημαντικά την σχετική υγρασία.


Την Παρασκευή 2/7/2021 ισχυροί έως πολύ ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στη δυτική και νότια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε στροφή των ανέμων σε βοριάδες και ενίσχυση τους σε όλη σχεδόν την χώρα.

Με βάση αυτά τα προγνωστικά στοιχεία την Πέμπτη 1/7/2021, την Παρασκευή και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες, αποφεύγοντας κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα ακολουθούμε τα παρακάτω:
1)Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
2)Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
3)Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
4)Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
5)Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
6)Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
7)Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
8)Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
9)Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
10)Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Στην περίπτωση που αντιληφθούμε μία πυρκαγιά ενεργούμε ως εξής:
1)Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
2)Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
3)Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: Weather.us, Περιφέρεια Αττικής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *