Άστατος ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος του 2021 και μετάβαση στο πρώτο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού από την ερχόμενη Τρίτη (+Χάρτες)

Άστατος ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος του 2021 και μετάβαση στο πρώτο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού από την ερχόμενη Τρίτη (+Χάρτες)

Το κλειστό χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας στη Μαύρη Θάλασσα θα παραμείνει το χρονικό διάστημα 18-21/6/2021 σχεδόν στάσιμο, μεταφέροντας προς την χώρα μας ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια”.


Έτσι, η καλοκαιρία των πρωινών ωρών θα παραχωρεί τη θέση της τις θερμές και πιθανόν τις πρώτες βραδινές ώρες των ημερών του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, στις τοπικές θερμοδυναμικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις μπόρες στα πεδινά της κεντρικής ηπειρωτικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας.
Οι συγκεκριμένα μπόρες και καταιγίδες πιθανόν να συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις.
Ο παρακάτω χάρτης μας δείχνει τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής που θα σημειωθούν το τριήμερο.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο το Σάββατο θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4-5 τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και στο Αιγαίο πλην του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου θα παραμείνουν βορειοδυτικοί με ένταση 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο το Σαββατοκύριακο και στα ηπειρωτικά θα φθάσει στους 33 βαθμούς.
Από τη Δευτέρα 21/6/2021 και από τα νοτιοδυτικά θα αρχίζει να λαμβάνει χώρα μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς τα Βαλκάνια, η οποία θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας περίπου μέχρι την Παρασκευή 25/6/2021.


Οι συγκεκριμένες αέριες μάζες πάνω από τον Ελλαδικό χώρο θα αρχίσουν να κατολισθαίνουν με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη πιο θερμές.
Έτσι, από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και μετέπειτα η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει βαθμιαία και την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη 23 και 24/6/2021 αντίστοιχα πιθανόν να φτάσει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές στους 39-40 βαθμούς.


Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος οι μέγιστες θερμοκρασίες στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα προσεγγίσουν τους 35 πιθανόν τοπικά και τους 36 βαθμούς.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για να ενημερωθείτε για το πιθανό πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού έγκαιρα και έγκυρα

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *