Σταδιακή υποχώρηση της αστάθειας στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα 14-20/6/2021 (+Χάρτες)

Σταδιακή υποχώρηση της αστάθειας στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα 14-20/6/2021 (+Χάρτες)

“Ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά και θα επιδεινώσει πρόσκαιρα από το απόγευμα της Κυριακής 13/6/2021 από τα βόρεια και κυρίως τη Δευτέρα 14/6/2021 τον καιρό της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.


Παράλληλα η έντονη ροή στην μέση ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την σύγκλιση των αερίων μαζών και τις συνακόλουθες καθοδικές κινήσεις ευρείας κλίμακας θα αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη θερμοδυναμικής αστάθειας, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 14/6/2021 από την βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά μέχρι την Τετάρτη 16/6/2021 σε όλη σχεδόν την χώρα”.




Από την Παρασκευή 18/6/2021 και ιδιαίτερα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να λάβει χώρα μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ιταλία, τα δυτικά Βαλκάνια και πιθανόν και την χώρα μας, προκαλώντας άνοδο της θερμοκρασίας.
Αναλυτικότερα:
Τη Δευτέρα 14/6/2021 στην αρχή της ημέρας στη Θεσσαλία αναμένονται νεφώσεις με λίγες βροχές κυρίως στα ορεινά της ανατολικής-νότιας Θεσσαλίας και γρήγορη βελτίωση του καιρού.
Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην Εύβοια.
Στο Αιγαίο με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στα νησιά του βορείου Αιγαίου και αργότερα στις Σποράδες, στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου και το απόγευμα της Δευτέρας και στην Κρήτη.
Το απόγευμα-βράδυ της ίδιας ημέρας τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Επίσης, το απόγευμα της Δευτέρας στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη θα δημιουργηθούν τοπικές θερμοδυναμικές καταιγίδες, λόγω αστάθειας. Οι συγκεκριμένες καταιγίδες πιθανόν να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός με διαυγή ατμόσφαιρα και έντονη ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι τη Δευτέρα στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις 5-6 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 26-27 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 15/6/2021 στο Αιγαίο, στα πόδια της Χαλκιδικής, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα παράλια του νομού Λάρισας, στο νομό Μαγνησίας, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Γρήγορα και μέσα στην ημέρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην αρχή της ημέρας στα πόδια της Χαλκιδικής, στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες, στην βόρεια Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης προβλέπονται θερμοδυναμικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στο εσωτερικό της Χαλκιδικής, στον νομό Αττικής, στα ορεινά της νότιας Στερεάς Ελλάδας και στην Πελοπόννησο.
Τις θερμές ώρες της ημέρας μπόρες θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με καθαρή ατμόσφαιρα, με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες.
Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα επίπεδα της Δευτέρας.
Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός με έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καλοτάξιδες θάλασσες, τοπικές μπόρες στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Ο παρακάτω χάρτης εκτιμά τα συνολικά ύψη βροχής που αναμένονται να πέσουν στον Ελλαδικό χώρο μέχρι την Παρασκευή 18/6/21.


Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να συνεχιστούν η καλοκαιρία και οι λίγες τοπικές μπόρες στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Περισσότερες και πιο αξιόπιστες προγνώσεις για την εξέλιξη του καιρού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην επόμενη πρόγνωση καιρού Ελλάδας, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *