Έντονη αστάθεια από σήμερα το βράδυ με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Έντονη αστάθεια από σήμερα το βράδυ με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ατμοσφαιρική διαταραχή σε συνδυασμό με τη μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών καθ΄ύψος, μεταβάλλει τον καιρό και πάλι από σήμερα το απόγευμα/ βράδυ και από τα βόρεια με κατά τόπους έντονη αστάθεια. Για σήμερα Κυριακή, δείξτε την απαιτούμενη προσοχή οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας, καθώς αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες. Συγκεκριμένα προς το απόγευμα αργά, θα αρχίσουν να οργανώνονται ισχυρές καταιγίδες προς τις περιοχές των Σκοπίων και της Αλβανίας. Το σύστημα αυτό ισχυρών βροχών και καταιγίδων δείχνει να έχει μια Ν-ΝΑ κίνηση και προς το απόγευμα αργά έως και αργά το βράδυ, θα επηρεάσει περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα αυτά των καταιγίδων, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, δείχνουν να έχουν κατά τόπους μεγάλη ένταση και διάρκεια και δεν αποκλείεται τοπικά να συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα(κεραυνοί).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται αλλαγή του καιρού. Προς το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να φορτώνει από τα δυτικά και βορειοδυτικά, καθώς θα αναπτύσσονται καταιγίδες προς τα σύνορα. Προς το βράδυ σύστημα ισχυρών βροχών και καταιγίδων κινούμενο νοτιοανατολικά, θα επηρεάσει το σύνολο της περιοχής με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τοπικά ίσως συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί). Από αργά το βράδυ αναμένεται βαρδάρης γύρω στα 5-6 μποφόρ.

ΔΕΥΤΕΡΑ (31/05/2021)

Το σύστημα αυτό μέχρι και το πρωί της Δευτέρας θα έχει κινηθεί ανατολικότερα και θα επηρεάζει με έντονες καταιγίδες την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ο καιρός θα έχει ηρεμήσει στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η μέρα εκεί θα ξεκινήσει με σχετικά καλό καιρό και λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων, μέχρι και λίγο πριν και το μεσημέρι. Μέχρι και το απόγευμα στο σύνολο της Μακεδονίας, αναμένονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Προς το απόγευμα αναμένεται ο καιρός και πάλι άστατος με μπόρες και καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές οι οποίες προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις στη Δυτική γύρω στα 3-4 μποφόρ και στην Κεντρική Μακεδονία Β-ΒΔ γύρω στα 4-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ γύρω στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί νωρίς το πρωί από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά και από 14-16 βαθμούς στα πεδινά τμήματα. Το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα πιο ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και στους 25-26 βαθμούς στα πεδινά τμήματα και στο εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσεις νωρίς το πρωί με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά του νομού, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Μέχρι και το απόγευμα αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με κάποιες λίγες τοπικές νεφώσεις. Προς το απόγευμα αναμένεται να καταστεί άστατος με μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως στα πιο ορεινά και προς το βράδυ ίσως και σε πιο πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά Β-ΒΔ γύρω στα 4-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ, στρεφόμενοι αργότερα σε Ν-ΝΑ στα 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

“Προς τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση της αστάθειας, ενώ υπάρχει τάση για έντονη και πάλι αστάθεια προς το τέλος της εβδομάδας, με μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά.”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ”

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *