Αλλαγή του καιρού από σήμερα στα βόρεια με κατά τόπους έντονη αστάθεια – γενίκευση της αστάθειας από την Κυριακή.

Αλλαγή του καιρού από σήμερα στα βόρεια με κατά τόπους έντονη αστάθεια – γενίκευση της αστάθειας από την Κυριακή.

“Πεδίο χαμηλών πιέσεων σε συνδυασμό με ψυχρότερες αέριες μάζες καθ ΄ύψος, εγκαθίσταται πάνω από τα Βαλκάνια και τη χώρας μας, καθιστώντας τον καιρό αρκετά άστατο αρχικά στα βόρεια, με τάση η αστάθεια αυτή από την Κυριακή και μετά να γενικεύεται επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας μας. Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή οι αγρότες και όσοι θα βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους, διότι λόγω της έντονης ζέστης που θα επικρατεί σήμερα και αύριο, οι καταιγίδες αυτές θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλάζι, ισχυρούς καθοδικούς ανέμους και έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις (κεραυνοί)”.

Πρόγνωση καιρού Βόρειας Ελλάδας (27/05/2021 – 28/05/2021)

! Για σήμερα Τετάρτη δείξτε κάποια προσοχή οι κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας και των δυτικών τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας (Ν.Κιλκίς, Ν. Σερρών, Ν.Θεσσαλονίκης στα πιο βόρεια και δυτικά, Ν.Πέλλας), καθώς μια διαταραχή η οποία κατέρχεται από τα Βαλκάνια, θα προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες προς τις βραδινές ώρες. Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα οι καταιγίδες αυτές να κινηθούν νοτιότερα, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες περιοχές.

ΠΕΜΠΤΗ (27/05/2021)

Η μέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση του καιρού φαίνεται να διατηρείται μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις αστάθειας και να οργανώνονται πυρήνες καταιγίδων αρχικά στα ορεινά και σε περιοχές που βρίσκονται προς τα σύνορα. Προς τις απογευματινές ώρες οι καταιγίδες αυτές φαίνεται να επηρεάζουν τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται τοπικά από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς. Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα πιο δυτικά τμήματα της περιφέρειας και οι πιο ορεινές περιοχές, χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν πρόσκαιρα και άλλες πιο παράκτιες και πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα παράκτια και παραθαλάσσια τμήματα με τη μορφή θαλάσσιας αύρας. Προσοχή όμως κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, καθώς οι άνεμοι δεν αποκλείεται να ενισχυθούν κατά τόπους αρκετά. Η θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες θα κυμανθεί γύρω στους 11 -13 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και γύρω στους 16 -18 στα πεδινά τμήματα. Το μεσημέρι θα φτάσει τους 25- 26 βαθμούς στις πιο ορεινές περιοχές και στους 29 – 30 βαθμούς στο εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών και κυρίως σε περιοχές μακρυά από τη θάλασσα. Στις παράκτιες περιοχές λόγω της θαλάσσιας αύρας, η μέγιστη θα είναι 2 -3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με καλό καιρό. Προς το μεσημέρι σύννεφα αστάθειας θα αναπτύσσονται αρχικά στα πιο ορεινά και σε περιοχές στο εσωτερικό του νομού. Τα σύννεφα αυτά θα δώσουν αρχικά βροχές και καταιγίδες σε περιοχές που βρίσκονται στα πιο βόρεια και δυτικά τμήματα , προς τα σύνορα με τις Σέρρες, το Κιλκίς και την Πέλλα. Προς το απόγευμα όμως αναμένεται γενίκευση της αστάθειας σε όλη την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Δείξτε προσοχή όσοι θα βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο, καθώς οι καταιγίδες αυτές θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς.

Οι άνεμοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ασθενείς και πρόσκαιρα το πρωί Β-ΒΔ γύρω στα 2-3 μποφόρ, στρεφόμενοι το μεσημέρι σε Ν-ΝΑ με τη μορφή θαλάσσιας αύρας. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων δείξτε προσοχή, καθώς οι άνεμοι μπορεί να ενισχυθούν αρκετά κατά τόπους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη πόλη της Θεσσαλονίκης από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (28/05/2021)

Η μέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό στο σύνολο σχεδόν της Μακεδονίας, με κάποιες όμως λίγες τοπικές νεφώσεις σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, πολύ νωρίς το πρωί ως αποτέλεσμα της βραδινής αστάθειας που θα προηγηθεί. Κι ενώ μέχρι το μεσημέρι θα επικρατεί ηλιοφάνεια, προς το μεσημέρι από τα βόρεια ,σύννεφα αστάθειας θα κινούνται νοτιότερα προς την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Προς το απόγευμα φαίνεται πως θα εκδηλωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στα πιο κεντρικά και ανατολικά τμήματα αυτής, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Προς το βράδυ αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας η πιθανότητα να εκδηλωθούν φαινόμενα μικραίνει αρκετά και αφορά στις πιο ορεινές περιοχές, ενώ αν εκδηλωθούν θα έχουν σχετικά μικρή διάρκεια.

Οι άνεμοι Β-ΒΔ γύρω στα 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη Β-ΒΑ στα 3-4. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ενίσχυση των Β-ΒΔ κυρίως στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα πνέει ισχυρός βαρδάρης γύρω στα 5-6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί τις πρώτες πρωινές ώρες γύρω στους 10-12 βαθμούς Κελσίου στα πολύ ορεινά τμήματα και γύρω στους 15-17 στα πεδινά τμήματα. Το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει στους 23-24 βαθμούς στα πιο ορεινά τμήματα και έως 28 βαθμούς σε περιοχές μακρυά από τη θάλασσα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό. Προς το μεσημέρι από τα βόρεια ,σύννεφα αστάθειας θα κινούνται νοτιότερα προς την Κεντρική Μακεδονία, τα οποία τις απογευματινές ώρες θα δώσουν βροχές και καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα πιο κεντρικά και ανατολικά του νομού. Από το βράδυ αναμένεται εξασθένηση και παύση των φαινομένων. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν Β-ΒΔ γύρω στα 3-4 μποφόρ. Από το απόγευμα όμως αναμένεται να επικρατεί ισχυρός βαρδάρης γύρω στα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ”

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *