Καλοκαιρία με βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα 17 έως 23 Μαΐου 2021(+Χάρτες)

Καλοκαιρία με βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα 17 έως 23 Μαΐου 2021(+Χάρτες)

Η σταδιακή επικράτηση δυτικής κυκλοφορίας στην νότια Ευρώπη, με τον υποτροπικό αεροχείμαρρο να διέρχεται πάνω από την χώρα μας, και η μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από την κεντρική Μεσόγειο προς την Ελλάδα θα συμβάλουν στην επικράτηση καλοκαιρίας και στην βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές της νέας εβδομάδας.”      



Έτσι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι η ηλιοφάνεια, η απουσία βροχών, η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία τις μεσημβρινές ώρες των προαναφερθέντων ημερών θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά στους 30 βαθμούς, φθάνοντας τοπικά στις ευπαθείς στην ζέστη περιοχή τους 32 βαθμούς την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.
Εξαίρεση ως προς τα φαινόμενα αποτελεί η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, όπου το μεσημέρι-απόγευμα μόνο της Τρίτης αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά τους.
Επίσης θα επικρατήσουν ισχυροί δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι στις υπήνεμες περιοχές της Πίνδου, κυρίως από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες των προαναφερθέντων ημερών.
Το ψυχρό μέτωπο που αναμένεται να διέλθει από τα κεντρικά και βόρεια Βαλκάνια την Πέμπτη 20-5-2021 θα μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες προς την χώρα μας, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι η θερμοκρασία την Πέμπτη 19 Μαΐου στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 25-26 βαθμούς.


Επίσης, την Πέμπτη θα ενισχυθούν οι βοριάδες στα πελάγη, φθάνοντας τα 5-6 μποφόρ τοπικά και 7 μποφόρ.
Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 22, 23 και 24 Μαΐου θα συνεχιστεί ο καλός καιρός με την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακά άνοδο το Σαββατοκύριακο 22-23 Μαΐου, φθάνοντας στις ηπειρωτικές περιοχές τους 28-29 τοπικά και τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι στο νότιο Αιγαίο, από βορειοδυτικές κατευθύνσεις, φθάνοντας τα 5-6 τοπικά και στα 7 μποφόρ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ο παρακάτω χάρτης εκτιμά τον συνολικό υετό που θα πέσει μέχρι και την Κυριακή 23-5-2021. 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Weather.us, Tropical Tidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *