Μεταβολή του καιρού αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες.

Μεταβολή του καιρού αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες.

“Βαρομετρικό χαμηλό απ’ την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου κινείται ανατολικότερα προς τη χώρα μας, καθιστώντας τον καιρό άστατο από σήμερα αργά το βράδυ και από τα δυτικά. Το δυναμικό αυτό αίτιο, θα είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση βροχών και κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων αύριο, αρχικά στα δυτικά και προς το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια της χώρας μας. Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή, καθώς οι καταιγίδες αυτές θα είναι κατά τόπους ισχυρές και ίσως συνοδεύονται σε τοπικό επίπεδο από χαλάζι, ισχυρούς καθοδικούς ανέμους και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί)”.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 15/5/2021 – 16/5/2021

ΣΑΒΒΑΤΟ (15/5/2021)

Στη Δυτική Μακεδονία το Σάββατο θα ξεκινήσει με αυξημένες κατά τόπους νεφώσεις , κλειστό κατά διαστήματα καιρό και βροχές μέτριου αρχικά χαρακτήρα. Προς το μεσημέρι θα ανοίξει πρόσκαιρα ο καιρός, επικρατώντας κάποια διαστήματα με ηλιοφάνεια. Γρήγορα όμως από τα δυτικά ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου με ένα πέρασμα από μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο σύνολο της περιφέρειας. Από το απόγευμα και μετά αναμένεται παύση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού.

Στην Κεντρική Μακεδονία η μέρα θα ξεκινήσει με κάποιες αρχικά λίγες τοπικές νεφώσεις, λίγο πιο αυξημένες στα δυτικά και βόρεια της περιφέρειας, αλλά και διαστήματα με ανοίγματα στον καιρό. Προς τις προμεσημβρινές – μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα κλείνει από τις περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας, καθώς η διαταραχή θα κινείται ανατολικότερα και μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα υπάρχει ένα πέρασμα από μπόρες, βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, στο σύνολο της περιφέρειας. Από αργά το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι αργά το βράδυ, κάποιες μπόρες να διατηρηθούν σε περιοχές γύρω από το Θερμαικό.

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η μέρα θα ξεκινήσει με κάποιες τοπικές νεφώσεις, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας, λίγο πιο μεγάλα στην περιοχή της Θράκης. Προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα δυτικά της περιφέρειας και προς το απόγευμα θα υπάρχει πέρασμα από μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

ΑΝΕΜΟΙ : Οι άνεμοι θα πνέουν στη Δυτική Μακεδονία Δ-ΝΔ γύρω στα 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα Ν-ΝΑ στα 3-4 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια όμως των καταιγίδων οι άνεμοι πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να ενισχυθούν αρκετά. Στην Κεντρική Μακεδονία οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ γύρω στα 3-4 και πρόσκαιρα στα 5 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια όμως των καταιγίδων δεν αποκλείεται να ενισχυθούν σε Δ-ΒΔ στα 6-7 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΑ στα 2-3 μποφόρ, ενισχυόμενοι πρόσκαιρα σε Ν-ΝΔ στα 4-5 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων όμως οι άνεμοι δεν αποκλείεται να ενισχυθούν πρόσκαιρα και κατά τόπους, ακόμη περισσότερο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στους 19-20. Στην Κεντρική Μακεδονία από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ανατολική Μακεδονία από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θράκη η μέγιστη θα φθάσει και τους 28 βαθμούς Κελσίου, λόγω των μεγαλύτερων διαστημάτων με ηλιοφάνεια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με κάποιες αρχικά λίγες τοπικές νεφώσεις, λίγο πιο αυξημένες στα δυτικά και βόρεια της περιφέρειας, αλλά και διαστήματα με ανοίγματα στον καιρό. Προς το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να κλείνει από τα δυτικά, καθώς θα αναπτύσσονται καταιγιδοφόροι πυρήνες σε περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας. Μεταξύ μεσημεριού και απογεύματος, το σύστημα βροχών και καταιγίδων που θα αναπτυχθεί δυτικότερα, κινούμενο ανατολικά θα δώσει μπόρες και καταιγίδες στο σύνολο του νομού, οι οποίες κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι και έντονες. Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού, ενώ κάποιες μπόρες ίσως διατηρηθούν γύρω απ’ το Θερμαικό. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ γύρω στα 3-4 μποφόρ, ενισχυόμενοι λίγο προτού το πέρασμα των καταιγίδων στα 5 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων δεν αποκλείεται να ενισχυθούν σε Δ-ΒΔ στα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ (16/5/2021)

Η μέρα θα ξεκινήσει αρχικά με καλό καιρό. Τις θερμές ώρες όμως της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο σύνολο των ορεινών τμημάτων της Μακεδονίας και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες ή και καταιγίδες, στα ορεινότερα κυρίως τμήματα. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι μπόρες και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα, φαίνεται να είναι πιο έντονες και να επηρεάζουν πρόσκαιρα και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

ΑΝΕΜΟΙ: Στη Δυτική Μακεδονία Β-ΒΔ στα 3-4 μποφόρ. Στην Κεντρική Μακεδονία Β-ΒΔ γύρω στα 3-4 μποφόρ, στρεφόμενοι σε Ν-ΝΑ στα 2-3 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη Ν-ΝΔ γύρω στα 2-3 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική Μακεδονία από 13 έως 26 και κατά τόπους στο εσωτερικό 28-29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 13 έως 24 και κατά τόπους στη Θράκη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με κάποιες λίγες τοπικές νεφώσεις νωρίς το πρωί. Γρήγορα όμως οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επιρατεί ηλιοφάνεια. Τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας ή και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι αρχικά Β-ΒΔ γύρω στα 2-3 και πρόσκαιρα στα ανοιχτά 4 μποφόρ, στρεφόμενοι σε Ν-ΝΑ στα 2-3. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό του νομού όμως και στα δυτικά η μέγιστη δεν αποκλείεται να φθάσει και στους 28-29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: Σάββας Σίσκος, Μαθηματικός – master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον”

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *