Καλοκαιρία στην χώρα μας το τετραήμερο από 11 έως 14 Μαΐου του 2021(+Χάρτες)

Καλοκαιρία στην χώρα μας το τετραήμερο από 11 έως 14 Μαΐου του 2021(+Χάρτες)

“Η ισχυρή ατμοσφαιρική διαταραχή της δυτικής Ευρώπης (μπλε χρώμα) θα συντελέσει στην σταδιακή επικράτηση δυτικής κυκλοφορίας στην νότια Ευρώπη, με τον υποτροπικό αεροχείμαρρο να βρίσκεται πάνω από την χώρα μας, εξασφαλίζοντας ηλιόλουστο καιρό, απουσία βροχών και θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά για αυτή την εποχή επίπεδα μέχρι την Παρασκευή 14-5-2021.”


Αναλυτικότερα:

Τρίτη 11/05/2021
Στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία αναμένονται αραιές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με επικράτηση ηλιοφάνειας.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως δυτικοί άνεμοι εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως βόρειοι άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς μικρότερης έντασης.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί, εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ .
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 27 βαθμούς, στην κεντρική και νότια Ελλάδα από 10 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 26 βαθμούς και στην Κρήτη από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 12/05/2021
Στην αρχή της ημέρας αναμένεται αίθριος καιρός, αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά των προαναφερθέντων περιοχών.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια όλη την ημέρα.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στη δυτική και στην κεντρική χώρα.

ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νότιοι άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς εντάσεως από 3-4 έως 5 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως βόρειοι άνεμοι εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην κεντρική και νότια Ελλάδα και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 9 έως 26 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 12 έως 29 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 13 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 16 έως 27 βαθμούς και στην Κρήτη από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 13/05/2021
Στην αρχή της ημέρας αναμένονται πυκνές νεφώσεις στα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα διαλυθούν.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν ηλιοφάνεια και ισχυροί δυτικοί άνεμοι στην υπήνεμη πλευρά της Πίνδου.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στην ανατολική και στη νότια χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, οι οποίοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης.
Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως νότιοι άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5-6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ.       

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΗ θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 27 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 12 έως 30 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 11 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 16 έως 26 βαθμούς και στην Κρήτη από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 14/05/2021
Στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και στη Θράκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με ισχυρούς δυτικούς ανέμους στην υπήνεμη πλευρά της Πίνδου.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη Θράκη.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νότιοι άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι ίδιας έντασης.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως νότιοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 6 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι άνεμοι εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 28 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 11 έως 29 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 10 έως 29 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 27 βαθμούς και στην Κρήτη από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα νότια κράσπεδα ενός ψυχρού μετώπου θα επηρεάσουν μερικώς τη δυτική-βόρεια και πιθανόν και την κεντρική Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαΐου 2021.
Περισσότερες και πιο αξιόπιστες προβλέψεις στην επόμενη πρόγνωσή μας.
Μείνετε συντονισμένοι.

Πηγές: ECMWF, Weather.us, Tropical Tidbits 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *