Καλοκαιρία το τριήμερο 8-10 Μαΐου 2021 με πτώση της θερμοκρασίας και λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά την Κυριακή 9-5-2021 (+Χάρτες)

Καλοκαιρία το τριήμερο 8-10 Μαΐου 2021 με πτώση της θερμοκρασίας και λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά την Κυριακή 9-5-2021 (+Χάρτες)

“Η δημιουργία αντικυκλωνικής ράχης στην Ανατολική Ευρώπη και κατά συνέπεια και στα βόρεια Βαλκάνια σε συνδυασμό με την έλευση ενός ψυχρού μετώπου από την Μαύρη Θάλασσα, θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την συνέχιση της καλοκαιρίας στην χώρα μας με εξαίρεση μία πολύ πρόσκαιρη τοπικού χαρακτήρα αλλαγή του καιρού την Κυριακή 9-5-2021, λόγω της μεταφοράς ψυχρότερων αερίων μαζών προς την χώρα μας.”



Αναλυτικότερα:
Σάββατο 08/05/2021
Στην αρχή της ημέρας αναμένονται νεφώσεις στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες βαθμιαία θα διαλυθούν.
Παράλληλα, στη βόρεια χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά μετά το μεσημέρι θα σχηματιστούν νεφώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους αυξημένες στην Ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη, όπου αναμένονται να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα αναμένεται κατά τόπους περιορισμένη στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης. Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια και στην ανατολική χώρα.
Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4-6 τοπικά έως 7 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί άνεμοι εντάσεως 3-4 μποφόρ, οι οποίοι από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι, φθάνοντας στα 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ.
Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 3-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, οι οποίοι μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βοριάδες 3-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 9 έως 28 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 15 έως 31 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 15 έως 29 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 26 βαθμούς και στην Κρήτη από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 09/05/2021   
Στην Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα αναμένονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ορεινά της ανατολικής πλευράς της Πίνδου και πιθανόν και στα ανατολικά πεδινά της ομβροσκιάς της οροσειράς.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ, οι οποίοι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 14 έως 26 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 14 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 16 έως 22 βαθμούς , στα Δωδεκάνησα από 17 έως 30 βαθμούς και στην Κρήτη από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 10/05/2021.
Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται σε όλη την χώρα με κάποιες αραιές νεφώσεις στα δυτικά.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς εντάσεως από 1-2 έως 4 μποφόρ.
Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως βόρειοι άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 6-7 τοπικά έως 8 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 24 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 11 έως 27, στη νότια Ελλάδα από 10 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 16 έως 19 βαθμούς στα Δωδεκάνησα από 18 έως 27 βαθμούς και στην Κρήτη από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Ο παρακάτω χάρτης εκτιμά τον συνολικό ύψος βροχής που θα πέσει μέχρι τη Δευτέρα 10-5-2021.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα: meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Weather.us, Meteo-office

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *