Ζεστός και ηλιόλουστος ο καιρός στην χώρα μας όλη την Μεγάλη Εβδομάδα (+Χάρτες)

Ζεστός και ηλιόλουστος ο καιρός στην χώρα μας όλη την Μεγάλη Εβδομάδα  (+Χάρτες)

“Η μετακίνηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου (1ος χάρτης) προς την χώρα μας και η παράλληλη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική (2ος χάρτης) θα συμβάλλουν στην επικράτηση καλοκαιρίας με συνεχόμενη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.

Παράλληλα θα λάβει χώρα και μεταφορά αφρικανικής σκόνης, δημιουργώντας θολότητα στην ατμόσφαιρα από την Μεγάλη Τετάρτη και μετέπειτα.”
Αναλυτικότερα:
M. Τρίτη 27/04/2021
Σε όλη την χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στην Μακεδονία και στην Θράκη, όπου πιθανόν να σημειωθούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη την χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4-6 τοπικά έως 7 μποφόρ, πιο ασθενείς στα βόρεια.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς ίδιας έντασης, ενώ στο νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς μικρότερης έντασης.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 22 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 10 έως 26 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 10 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 26 βαθμούς και στην Κρήτη από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μ. Τετάρτη 28/04/2021
Σε όλη την χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια, με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Θράκη και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία.
Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα παράλια των νομών Πιερίας, Λάρισας και Μαγνησίας.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, κεντρικά και νότια και μικρή μεταφορά στην βόρεια χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ, μικρότερης έντασης στα βόρεια.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ, μικρότερης έντασης στα βόρεια.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 10 έως 29 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 12 έως 29 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 16 έως 28 βαθμούς και στην Κρήτη από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Μ.Πέμπτη 29/04/2021
Στην αρχή της ημέρας αναμένονται αραιές νεφώσεις στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες και μετά αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στην υπόλοιπη χώρα.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του Ιονίου και στην Ήπειρο. Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα και μικρή στην υπόλοιπη χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 2-4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένιση στα βόρεια.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 9 έως 26 βαθμούς, στην κεντρική και στη νότια Ελλάδα από 12 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 30 βαθμούς και στην Κρήτη από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μ. Παρασκευή 30/04/2021
Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και μόνο από το μεσημέρι και μετά θα σχηματιστούν αραιές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, στα παράλια των νομών Πιερίας, Λάρισας και Μαγνησίας και στις Σποράδες.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και μικρή στην υπόλοιπη χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:  Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 10 έως 28 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 14 έως 32 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 14 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Τέλος, το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα διατηρηθεί ο καλός και ζεστός καιρός στην χώρα μας, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές τους 30 βαθμούς.

Πηγή: ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *