Μεταβολή του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας μας το Σάββατο του Λαζάρου και σταδιακή βελτίωση από την Κυριακή των Βαΐων 2021(+Χάρτες)

Μεταβολή του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας μας το Σάββατο του Λαζάρου και σταδιακή βελτίωση από την Κυριακή των Βαΐων 2021(+Χάρτες)

“Το βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο 1006 hPa νοτιοδυτικά του Ιονίου κινούμενο αργά προς τα ανατολικά θα μεταβάλει το Σάββατο 24-4-2021 τον καιρό της Ηπείρου, της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Ανατολικής Πελοποννήσου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με βροχές κατά διαστήματα και τοπικές καταιγίδες.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα βορειοδυτικά αναμένεται την Κυριακή 25-4-2021.”

Αναλυτικότερα:
Σάββατο του Λαζάρου 24/04/2021
Στα νησιά του βορείου Ιονίου, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές κατά διαστήματα στην Ήπειρο, στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, στη δυτικά Στερεά Ελλάδα και τη νότια Πελοπόννησο.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και στη δυτική Πελοπόννησο.
Στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις.
Η ορατότητα αναμένεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη στη Θράκη και στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και στα νότια.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως βόρειοι άνεμοι εντάσεως 3-4 τοπικά έως 5-6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 8 έως 16 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 8 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 26 βαθμούς και στην Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή των Βαϊων 25/04/2021
Στα δυτικά αναμένονται παροδικές νεφώσεις, με τοπικές βροχές στην Ήπειρο.
Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις και θα σημειώνονται βροχές κατά διαστήματα στα νότια της Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη, κυρίως τις πρωινές ώρες.
Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.  Η ορατότητα αναμένεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια νησιωτική χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ:Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4 έως 21 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 8 έως 21 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 8 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 24 βαθμούς και στην Κρήτη από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Μ. Δευτέρα 26/04/2021
Ο καιρός αναμένεται αίθριος σε όλη σχεδόν την χώρα, με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη, τις πρωινές ώρες και κάποιες παροδικές αραιές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Η ορατότητα αναμένεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, στο εσωτερικό της Ηπείρου, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
ΑΝΕΜΟΙ: Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά βόρειοι άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 20 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 6 έως 22 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 8 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 14 έως 21 βαθμούς και στην Κρήτη από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το εκτιμώμενο ύψος υετού σε διάφορα μέρη της χώρας μας από το απόγευμα της Παρασκευής 23-4-2021 μέχρι την Κυριακή των Βαΐων 25-4-2021.

Τέλος, από την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται θερμή μεταφορά από την βόρεια Αφρική προς την χώρα μας και κυρίως στην νότια Ελλάδα, συνεισφέροντας στην άνοδο της θερμοκρασίας για τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και την επικράτηση ζεστού και υγρού καιρού μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον καιρό των υπόλοιπων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα στην επόμενη πρόγνωσή μας.

Πηγές: ECMWF, Weather.us, Earth.nullschool.net

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *