Σταδιακή βελτίωση του καιρού στην χώρα μας το χρονικό διάστημα από 20-22 Απριλίου 2021(+Χάρτες)

Σταδιακή βελτίωση του καιρού στην χώρα μας το χρονικό διάστημα από 20-22 Απριλίου 2021(+Χάρτες)

“Η επικράτηση δυτικής κυκλοφορίας πάνω από την χώρα μας και η σύγκλιση των αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα συμβάλλουν στην σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες.   

Επιπλέον η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως την Πέμπτη 22-4-2021, λόγω της μεταφοράς θερμότερων αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική.”  

Αναλυτικότερα:    
Τρίτη 20/04/2021
Στην αρχή της ημέρας, στο Ιόνιο, στη δυτική και στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις και είναι πιθανό το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στην βόρεια Θεσσαλία και στη Θράκη, κυρίως στις ορεινές περιοχές των προαναφερόμενων περιοχών.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα, στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και στις πεδιάδες της Θράκης.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί, εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5-6 μποφόρ και θα είναι πιο ενισχυμένοι στο νότιο Αιγαίο.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 19 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 3 έως 22 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 5 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 21/04/2021
Στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά των περιοχών αυτών.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες, στη δυτική Ελλάδα, στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και στις πεδιάδες της Θράκης.
ΑΝΕΜΟΙ:  Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητών διευθύνσεων εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νότιοι άνεμοι εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 21 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 1 έως 23 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 3 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 22/04/2021
Σε ολόκληρη την χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά από το μεσημέρι θα αρχίσει να συννεφιάζει σταδιακά από τα δυτικά, πρώτα στα νησιά του Ιονίου, έπειτα στην Ήπειρο, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία, κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στην ανατολική Θράκη τις πρωινές ώρες.    
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στη δυτική και στην κεντρική χώρα.

ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά δυτικοί άνεμοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 3-4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 22 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 0 έως 25 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 4 έως 22 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 23/04/2021
Στην αρχή της ημέρας αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα κινηθούν ανατολικά-νοτιοανατολικά και μέχρι αργά το βράδυ θα συννεφιάσει σε όλη τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, κυρίως στις ορεινές περιοχές.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 1-2 τοπικά έως 3 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, χαμηλότερης έντασης στα βόρεια.  
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 6 έως 27 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 9 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 27 βαθμούς και στην Κρήτη από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.  
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το εκτιμώμενο ύψος υετού σε διάφορα μέρη της χώρας μας μέχρι την Παρασκευή 23-4-2021.


Τέλος, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το Σάββατο του Λαζάρου θα έχουμε μεταβολή του καιρού στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με γενικές βροχές και τοπικές καταιγίδες, λόγω ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νοτιοδυτικό Ιόνιο.  

Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για αυτή την μεταβολή του καιρού στην επόμενη πρόγνωσή μας.   

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us, Weatheronline

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *