Άστατος ο καιρός στην χώρα μας το τριήμερο 17-19 Απριλίου 2021(+Χάρτες )

Άστατος ο καιρός στην χώρα μας το τριήμερο 17-19 Απριλίου 2021(+Χάρτες )

“Η επικράτηση ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος στην μέση ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τους βορειοανατολικούς ανέμους στην επιφάνεια, λόγω του βαρομερτρικού χαμηλού στον κόλπο της Σύρτης, θα δημιουργήσουν μία θερμή μετωπική επιφάνεια πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Επιπλέον, το βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 θα κινηθεί αργά προς τα βορειοανατολικά και θα εξασθενήσει.
Η συγκεκριμένη συνοπτική κατάσταση θα δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής αστάθειας, κυρίως στην βορειοδυτική Ελλάδα με τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Επίσης ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στην νότια και στην Ανατολική Ελλάδα”

Αναλυτικότερα:
Σάββατο 17/04/2021  
Στην Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Θράκη, στην κεντρική και στη δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Η ορατότητα αναμένεται κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στην κεντρική Στερεά Ελλάδα.
Μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια χώρα, ενώ μεγάλη θα είναι η μεταφορά σκόνης στη νότια και στην ανατολική χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί, εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 6 έως 23 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 6 έως 26 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 16 έως 23 βαθμούς και στην Κρήτη από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 18/04/2021  
Στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική-κεντρική Μακεδονία και στη βορειοδυτική Θεσσαλία προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλαδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις και με μικρή πιθανότητα για μπόρες στην Πελοπόννησο.
Η ορατότητα αναμένεται κατά τόπους περιορισμένη στην ηπειρωτική Ελλάδα τις πρωινές ώρες.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη δυτική και βόρεια χώρα, μέτρια μεταφορά στην κεντρική χώρα, ενώ μεγάλη θα είναι η μεταφορά σκόνης στη νότια και στην ανατολική χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί, εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί, εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν βοειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως από 3-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 8 έως 24 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 9 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 25 βαθμούς και στην Κρήτη από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 19/04/2021
Στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Μυρτώο Πέλαγος, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη δυτική Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο στην αρχή της ημέρας θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα δώσουν τοπικές βροχές και μπόρες.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Η ορατότητα αναμένεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη στο νομό Χαλκιδικής, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Ήπειρο τις πρωινές ώρες. Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη δυτική και βόρεια χώρα και μέτρια μεταφορά στην σκόνης στη νότια και στην ανατολική Ελλάδα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί εντάσεως 4-6 τοπικά έως 7 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 3-5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 19 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα από 8 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 24 βαθμούς και στην Κρήτη από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το εκτιμώμενο ύψος υετού σε διάφορα μέρη της χώρας μας μέχρι την Τρίτη 20-4-2021.

Από την Τρίτη 20 Απριλίου ο καιρός θα βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, εκτός από τη δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, όπου θα παραμείνει ο άστατος.
Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, η ηλιοφάνεια και η διαυγής ατμόσφαιρα θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σε όλη σχεδόν την χώρα.
Περισσότερες και πιο αξιόπιστες προγνώσεις για την εξέλιξη του καιρού τις υπόλοιπες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας, στην επόμενη πρόγνωσή μας.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *