Πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα στις 13 και 14 Απριλίου 2021(+Χάρτες)

Πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα στις 13 και 14 Απριλίου 2021(+Χάρτες)

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Ιταλίας την Τρίτη 13-4-2021 κινούμενη προς ανατολικά-βορειοανατολικά θα προκαλέσει μία πρόσκαιρη αλλαγή στον καιρό της χώρας μας και κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.


Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής θα είναι κατά οι τόπους αυξημένες νεφώσεις, οι τοπικές βροχές, ως επί το πλείστον στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και η επικράτηση νοτίων ανέμων στα πελάγη.
Αναλυτικότερα:
Τρίτη 13/04/2021
Στα νησιά του Ιονίου στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των προαναφερόμενων περιοχών.
Στην υπόλοιπη χώρα, εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους αυξημένες, πρώτα στον ηπειρωτικό κορμό και μετά στο Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν πολύ ασθενείς τοπικές βροχές.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στο εσωτερικό της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και στις πεδιάδες της Θράκης τις πρωινές ώρες.
Μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται κυρίως στην ηπειρωτική χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ίδιας έντασης.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νότιοι άνεμοι εντάσεως 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 20 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 8 έως 23 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 7 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 12 έως 19 βαθμούς και στην Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 14/04/2021
Στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις προαναφερόμενες περιοχές και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και στη δυτική Θράκη.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με κάποιες παροδικές αραιές νεφώσεις. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά από 1200-1400 μέτρα υψόμετρο και άνω. 

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στην Ήπειρο, στην ανατολική Μακεδονία και στη δυτική Θράκη τις πρωινές ώρες.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως τοπικά έως 6 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς της ίδιας έντασης.
Επίσης, το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης θα πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι με ριπές 5-6 μποφόρ και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως στην υπήνεμη πλευρά της Πίνδου.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 20 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 5 έως 22 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 4 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 19 βαθμούς και στην Κρήτη από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 15/04/2021    
Στην αρχή της ημέρας ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη σχεδόν την χώρα, αλλά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα συννεφιάσει στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
ΑΝΕΜΟΙ:Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 4 έως 19 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 3 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 12 έως 19 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 16/04/2021   
Στην αρχή της ημέρας αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, που γρήγορα θα διαλυθούν.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα νοτιοδυτικά θα αρχίσουν να πυκνώνουν και να κινούνται προς τα βορειοανατολικά.
Έτσι, μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 4 έως 20 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 5 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Τέλος, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και κυρίως την ερχόμενη Δευτέρα είναι πιθανή επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για την ενδεχόμενη μεταβολή του καιρού του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στην επόμενη πρόγνωσή μας.
Ο παρακάτω χάρτης εκτιμά τα συνολικά ύψη βροχής που θα πέσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας μέχρι την Παρασκευή 16-4-2021.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *