Αρκτικό μέτωπο θα σαρώσει από τις 5 έως τις 8 Απριλίου 2021 όλη σχεδόν την Ευρώπη (+Χάρτες)

Αρκτικό μέτωπο θα σαρώσει από τις 5 έως τις 8 Απριλίου 2021 όλη σχεδόν την Ευρώπη (+Χάρτες)

Η πολύ μεγάλη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ της Γροιλανδίας και της βόρειας Σκανδιναβίας (περίπου 100 hPa) στις 5-4-2021, θα δημιουργήσει το λεγόμενο αρκτικό ξέσπασμα, μία έντονη ροή μετακίνησης αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο προς τη βορειοδυτική Ευρώπη την Τρίτη 6-4-2021.

Το αρκτικό μέτωπο κατά τη διάρκεια της Τετάρτης θα κινηθεί γρήγορα προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και το απόγευμα της Τετάρτης θα φθάσει στην βορειοδυτική Ελλάδα.


Έτσι, από το βράδυ της Τετάρτης ο καιρός στη βορειοδυτική Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους.


Την Πέμπτη 8-4-2021 αντίστοιχα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλη σχεδόν την χώρα μας.  Αναλυτικότερα:

Τρίτη 06/04/2021 
Στην αρχή της ημέρας προβλέπονται παροδικές νεφώσεις σε όλη την χώρα, τοπικά αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, και στην ανατολική Πελοπόννησο, με βαθμιαία βελτίωση μετά τις μεσημβρινές ώρες από τα νοτιοδυτικά.  
Τοπικές βροχές αναμένονται να σημειωθούν μέχρι το πολύ τις απογευματινές ώρες κατά χρονική σειρά, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στην Μακεδονία, στο κεντρικό Αιγαίο και την Θράκη, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Θράκη, στην δυτική Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του κεντρικού Ιονίου.  
Τις βραδινές ώρες εκ νέου στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην ανατολική Πελοπόννησο.
Μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται κυρίως στα ανατολικά.

ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως από 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί, εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς, εντάσεως 6-7 και τοπικά έως 8-9 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 3-4 τοπικά έως και 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς, εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς της ίδιας έντασης.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 15 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 6 έως 19 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 8 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 21 βαθμούς και στην Κρήτη από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 07/04/2021    
Στην αρχή της ημέρας στη δυτική Ελλάδα και στην Θράκη, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν κάποιες τοπικές βροχές.   
Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα αναμένονται αραιές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές στην Μακεδονία.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.  

ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως από 6-7 τοπικά έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς της ίδιας έντασης.
Επίσης ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ θα πνέουν σε όλον τον ηπειρωτικό κορμό και στην υπήνεμη πλευρά της Πίνδου τοπικά έως 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 19 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 8 έως 21 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 8 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.  

Πέμπτη 08/04/2021   
Στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην βόρεια Ελλάδα, στην Θεσσαλία, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα, στη δυτική Μακεδονία, στην Χαλκιδική , στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Θεσσαλία και στις Σποράδες.
Τα φαινόμενα θα κινηθούν γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Γρήγορα μέσα στην ημέρα και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση ως προς τα φαινόμενα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ημιορεινά-ορεινά της βόρειας Ελλάδας από 500-700 μέτρα υψόμετρο και άνω, στα κεντρικά ημιορεινά-ορεινά πάνω από τα 700-900 μέτρα και στα ορεινά της νότιας Ελλάδας πάνω από τα 1000-1200 μέτρα.

ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο και στο κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως από 7-8 μποφόρ που θα στραφούν σε βόρειους – βορειοανατολικούς της ίδιας έντασης, πιθανόν και 9 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 7-8 μποφόρ, οι οποίοι το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους εντάσεως 8-9 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 τοπικά έως 9 μποφόρ, οι οποίοι θα είναι πιο ενισχυμένοι στα βόρεια.
Επίσης πολύ ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι με έντονες ριπές που θα φθάνουν τα 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ θα πνέουν και στην ξηρά και συγκεκριμένα, στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλική πεδιάδα, στην πεδιάδα της Κωπαΐδας, και στην ηπειρωτική Πελοπόννησο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προ νότο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 15 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 4 έως 16 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 5 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.  
Ο παρακάτω χάρτης μας δείχνει τον συνολικό υετό που εκτιμάται ότι θα πέσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας μέχρι την Πέμπτη 8-4-2021.  

Οι παρακάτω χάρτες μας δείχνουν σε ποιες περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας το πρωί της Πέμπτης 8-4-2021 θα σημειωθεί παγετός.





Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us, Severe Weather Europe

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *