Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι της Κυριακής 4-4-2021 (+Χάρτες)

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι της Κυριακής 4-4-2021 (+Χάρτες)

Δύο μεγάλες ατμοσφαιρικές διαταραχές θα καθορίσουν την εξέλιξη του καιρού της Ευρώπης στα τέλη και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Η πρώτη είναι ένας μεγάλης έκτασης αυλώνας που το βράδυ της Κυριακής 4-4-2021 θα εκτείνεται από τον Νορβηγία μέχρι την Ιρλανδία, μεταφέροντας προς τα νότια αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες.
Ο αυλώνας θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια, θα ενισχυθεί σημαντικά και στο ανατολικό του τμήμα θα δημιουργηθούν υφέσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την επόμενη εβδομάδα τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Η δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή είναι ένα ψυχρό μέτωπο στην περιοχή των βορειοδυτικών Βαλκανίων, που το πρωί της Κυριακής θα κινηθεί πολύ γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά και θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό το μεσημέρι της Κυριακής 4-4-2021 στην κεντρική Ελλάδα, επιδεινώνοντας τον καιρό της δυτικής και βόρειας Ελλάδας το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής.
Ο παρακάτω χάρτης, κατανομής των αερίων μαζών της 5-4-2021 ώρα 02:00, δείχνει χαρακτηριστικά τα προαναφερόμενα.


Αναλυτικότερα:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/04/2021    
Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις.
Παράλληλα στη δυτική Ελλάδα αναμένονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στις πεδιάδες της Μακεδονίας και στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας.
Μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται στο ανατολικό Αιγαίο.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως από 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικοί ίδιας έντασης.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι άνεμοι 2-3 τοπικά έως 4 μποφόρ, και στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 21 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 4 έως 23 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 4 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 10 έως 17 βαθμούς και στην Κρήτη από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/04/2021
Στη δυτική Ελλάδα, στην Θράκη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τις πρωινές ώρες προβλέπονται τοπικές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά της οροσειράς της Πίνδου και στα βόρεια σύνορα μας.
Το βράδυ του Σαββάτου ένα πυκνό νεφικό σύστημα θα καλύψει την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και θα προκαλέσει τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Στα βόρεια σύνορα της κεντρικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στη δυτική Ελλάδα και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.
Μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται στη δυτική και κεντρική χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ, και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ίδιας έντασης.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, και στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νότιοι άνεμοι εντάσεως 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 έως 23 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα από 7 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 04/04/2021
Το πρωί της Κυριακής προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα προκαλέσουν τοπικές βροχές στα βόρεια σύνορά μας και τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Θράκη.
Από το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται επιδείνωση του καιρού στη δυτική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τοπικές βροχές-σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, στη βόρεια Θεσσαλία, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στην βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, εκτός από τα νησιά του κεντρικού-Νοτίου Ιονίου, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου μετά τα μεσημέρι θα συννεφιάσει.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.
Μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται σε όλη την χώρα.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι εντάσεως από 6-7 τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως από 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 3-4 τοπικά έως 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς εντάσεως 5-6 τοπικά εως 7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 3-5 τοπικά έως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα από 7 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 05/04/2021
Στη δυτική, κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στα νησιά του κεντροανατολικού Αιγαίου. Μετά το μεσημέρι τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και το απόγευμα στο κεντρικό Αιγαίο.
Στην βόρεια Ελλάδα στην αρχή της ημέρας ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά γρήγορα θα συννεφιάσει και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την Χαλκιδική και προς το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στην Ήπειρο και στις πεδιάδες της Στερεάς Ελλάδας.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο νότιο Αιγαίο.
ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί εντάσεως από 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ και προς το βράδυ 7 μποφόρ.
Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι ίδιας εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
Μετά το μεσημέρι στις Κυκλάδες οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς εντάσεως 4-5 τοπικά 6-7 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση και στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4 έως 15 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 8 έως 18 βαθμούς, στη νότια Ελλάδα από 9 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο χάρτης επιφανείας της Κυριακής 4-4-2021 ώρα 14:00 δείχνει το βαρομετρικό χαμηλό με το κέντρο του στην περιοχή της Θεσσαλίας και τα μέτωπα που το συνοδεύουν.

Ο παρακάτω χάρτης μας δείχνει τον συνολικό υετό που εκτιμάται ότι θα πέσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας μέχρι τη Δευτέρα 5-4-2021.

Πηγές:ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *