Χειμωνιάτικη μεταβολή του καιρού από την νέα εβδομάδα.

Χειμωνιάτικη μεταβολή του καιρού από την νέα εβδομάδα.

Ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, θα προκαλέσει χειμωνιάτικο καιρό μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα μεταφέρει πολύ ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες. Η μεταβολή αυτή θα λάβει χώρα ήδη από αύριο Δευτέρα, μετά την πρόσκαιρη βελτίωση που θα παρουσιάσει ο καιρός μέσα στη μέρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ (22-03-2021)

Αναλυτικότερα η μέρα στη Δυτική Μακεδονία θα ξεκινήσει με αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν βροχές ή χιονόνερο, αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως όμως στα πιο δυτικά και βόρεια της περιφέρειας. Οι χιονοπτώσεις αυτές θα εντοπίζονται σε ένα ενδεικτικό υψόμετρο από τα 600-700 μέτρα και πάνω. Το πρωί πολύ πιθανόν να σημειώνονται κάποιες χιονοπτώσεις και μέσα στη Φλώρινα, στην Καστοριά  και πολύ οριακά στην Πτομελαίδα. Προς το μεσημέρι όμως τα υψόμετρα χιονοπτώσεων πρόσκαιρα θα ανέβουν, ενώ προς το απόγευμα με την έλευση της διαταραχής από τα ΒΔ και την πτώση της θερμοκρασίας, περιμένουμε υποτροπή του καιρού και τα χιόνια θα κατέβουν και πιο χαμηλά, ακόμη και μέσα στις πόλεις κυρίως στα βόρεια και δυτικά της περιφέρειας.

Στην  Κεντρική Μακεδονία η μέρα θα ξεκινήσει με κάποιες βροχές λίγο πιο αξιόλογες στα κεντρικά και ανατολικά της περιφέρειας, και κάποιες χιονοπτώσεις τα ορεινά των νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας πάνω από τα 800-900 μέτρα υψόμετρο. Προς το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση και κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το απόγευμα όμως αναμένονται και από τα δυτικά βορειοδυτικά, βροχές και κάποιες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τείνουν να κατεβαίνουν σε υψόμετρο προς το βράδυ, κυρίως στα δυτικά και βόρεια της περιφέρειας (ενδεικτικό υψόμετρο έως και τα 400 μέτρα).

Στην Ανατολική Μακεδονία η μέρα θα ξεκινήσει με βροχές και κάποιες χιονοπτώσεις άνω των 700-800 μέτρων. Προς το μεσημέρι αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά με κάποια ανοίγματα στον καιρό. Προς το απόγευμα όμως εκ νέου αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα, οι οποίες θα τείνουν να κατεβαίνουν  σε υψόμετρο. Από το βράδυ αργά αναμένονται χιονοπτώσεις μέχρι και τα πεδινά του Έβρου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα υπόλοιπα (500-600 μέτρα και πάνω).

ΑΝΕΜΟΙ: Στη Δυτική Μακεδονία από διάφορες αρχικά διευθύνσεις όχι πάνω από 3 μποφόρ,στρεφόμενοι από το απόγευμα σε Β-ΒΔ γύρω στα 4 μποφόρ. Στην Κεντρική Μακεδονία οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ γύρω στα 3-4 και βαθμιαία προς το απόγευμα στα 5 -6 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΒΑ διευθύνσεις γύρω στα 3-4 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 5-6.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 7 και τοπικά στα νότια της περιφέρειας έως 10 βαθμούς Κελσίου, με πτώση όμως από το απόγευμα. Στην Κεντρική Μακεδονία από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, με πτώση από το απόγευμα. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, με πτώση από το απόγευμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με κάποιες τοπικές βροχές, λίγο πιο αξιόλογες στα κεντρικά και ανατολικά το νομού. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ δεν αποκλείονται και κάποια μικρά ανοίγματα στον καιρό. Από το απόγευμα και μετά θα αρχίζει να συννεφιάζει από τα Δ-ΒΔ και θα αρχίσουν κάποιες τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια της περιφέρειας. Οι άνεμοι αρχικά Β-ΒΔ στα 3-4 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 5-6. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα όμως θα σημειώσει πτώση.

 

ΤΡΙΤΗ (23-03-2021)

Επειδή τα στοιχεία είναι αρκετά ευμετάβλητα και ενδέχεται να αλλάξουν, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία στη Δυτική Μακεδονία αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις μέχρι και το απόγευμα, ακόμη και μέσα στις πόλεις. Στην Κεντρική Μακεδονία η Τρίτη αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα σε χαμηλότερα υψόμετρα (300-400 μέτρα). Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η μέρα δείχνει να ξεκινά με βροχές, αλλά και χιόνια μέχρι και τα πεδινά του Έβρου και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στα υπόλοιπα. Προς το μεσημέρι όμως ο καιρός θα βελτιωθεί κι εκεί.

ΑΝΕΜΟΙ: Στη Δυτική Μακεδονία Β-ΒΔ 3-4 μποφόρ. Στην Κεντρική Μακεδονία Β-ΒΔ 4-5 και πρόσκαιρα στα ανοιχτά 6 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5-6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Στη Δυτική Μακεδονία από -5 (στα ορεινότερα τμήματα) έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική Μακεδονία από 1 (τοπικά στο εσωτερικό της περιφέρειας και στα ορεινά και πιο κάτω) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 1 (τοπικά και πιο χαμηλά) έως 10, ενώ στη Θράκη δε θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Τρίτη δείχνει προς το παρόν να κυλά με κάποιες νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν βροχές και κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις στα πιο ορεινά- ημιορεινά του νομού και πρόσκαιρα τα δυτικά και βόρεια του νομού μέχρι και τα 400-500 μέτρα, μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις 4-5 και πρόσκαιρα στα ανοιχτά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: ΣΑΒΒΑΣ ΣΙΣΚΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠ.Θ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *