Σημαντική επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαρτίου 2021 (+Χάρτες)

Σημαντική επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαρτίου 2021 (+Χάρτες)

Το βαρομετρικό χαμηλό κέντρου 999 hPa που θα δημιουργηθεί με την συμβολή της ανώτερης κυκλοφορίας το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλγερία, θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά και θα βγει το βράδυ του Σαββάτου στον κόλπο του Γκαμπές στην Τυνησία.
Εκεί θα αρχίζει να οργανώνεται και να κινείται προς τα βορειοανατολικά.
Η προσέγγιση  αυτού του χαμηλού στην χώρα μας, η διέλευσή του από την βόρεια Ελλάδα και η δημιουργία ισχυρής βαροβαθμίδας (οι ισοβαρείς καμπύλες πλησιάζουν μεταξύ τους) στον ηπειρωτικό κορμό θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες για την γέννηση ορογραφικών βροχών στην ανατολική πλευρά της Πίνδου αλλά και κοντά στην οβροσκιά της Πίνδου καθώς και στα προσήνεμα παράλια και τις πλαγιές του Κισσάβου-Μαυροβονίου-Πηλίου.
Το θερμό μέτωπο του χαμηλού επίσης θα δώσει αξιόλογες βροχές και στην βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:
Για το Σάββατο 20/03/2021 αναμένονται στην νότια χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στην αρχή της ημέρας, με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές κατά τόπους έντονες και τοπικές καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά από 800-1100 μέτρα υψόμετρο και άνω. Προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν μόνο στα βόρεια ορεινά.
Αναμένεται μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην κεντρική και νότια χώρα.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί από 5 έως 6 τοπικά έως 7 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4-5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στην νότια και την κεντρική Ελλάδα και έτσι η ελάχιστη θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 15 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 4 έως 18 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 11 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και από 7 έως 20 βαθμούς στην Κρήτη.
Για την Κυριακή 21/03/2021 αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, οι οποίες μετά τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα διαλυθούν.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα δίνουν βροχές κατά διαστήματα και κατά τόπους ισχυρές.
Σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και στο βόρειο Ιόνιο, τις βραδινές ώρες.
Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ηπειρωτικά από 800-1100 μέτρα υψόμετρο και άνω.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη βόρεια και μέτρια στην κεντρική και νότια χώρα.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5-6 τοπικά 7-8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι της ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί άνεμοι 5-6 τοπικά έως 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της και θα κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, στην κεντρική και νότια Ελλάδα από 6 έως 22 από 14 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και από 8 έως 25 βαθμούς στην Κρήτη.
Για τη Δευτέρα 22/03/2021 αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στη βόρεια και δυτική χώρα, στη δυτική Θεσσαλία και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στην Θράκη και στο βόρειο τμήμα της Θεσσαλίας.
Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ηπειρωτικά από 600-800 μέτρα υψόμετρο και άνω και στα κεντρικά ορεινά από 800-1000 μέτρα υψόμετρο και άνω.
Αναμένεται μικρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές – διευθύνσεις  4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 6-7 τοπικά στις Κυκλάδες 8-9 μποφόρ.  Στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 16 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 18 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και από 11 έως 20 βαθμούς στην Κρήτη.

Για την Τρίτη 23/03/2021 αναμένονται νεφώσεις σε όλη την χώρα κατά τόπους αυξημένες, που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές στη δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Θράκη.
Σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στην δυτική Στερεά Ελλάδα και στις Κυκλάδες.
Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ηπειρωτικά ενδεικτικά από τα 200-400 μέτρα, στα ημιορεινά-ορεινά της κεντρικής Ελλάδας από τα 400-600 μέτρα και στα νότια ορεινά από τα 1000-1200 μέτρα, υψόμετρο και άνω.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι από 5 έως 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι πό 4 έως 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από βορρά προ νότο και θα κυμανθεί από -2 έως 11 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 1 βαθμό έως 12 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 1 βαθμό έως 15 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 12 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και από 8 έως 14 βαθμούς στην Κρήτη.

Ο διπλανός χάρτης εκτιμά τον συνολικό υετό που θα σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας από το Σάββατο 20 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
Ο καιρός θα παραμείνει κρύος μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές:ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *