Ψυχρός με τοπικά φαινόμενα ο καιρός μέχρι την Παρασκευή 19-3-2021(+Χάρτες)

Ψυχρός με τοπικά φαινόμενα ο καιρός μέχρι την Παρασκευή 19-3-2021(+Χάρτες)

Η πολική αέρια μάζα από την Βορειοδυτική Ρωσία θα κινηθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και
τα βορειοδυτικά Βαλκάνια τις επόμενες ημέρες.
Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης οι θερμοκρασίες στην χώρα μας να κυμανθούν σε επίπεδα κάτω των μέσων κλιματικών μέσων τιμών και να σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ημιορεινά-ορεινά.
Πιο αναλυτικά:
Για την Τετάρτη 17/03/2021 αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με λίγες τοπικές βροχές. Στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια με την δημιουργία νεφών θερμικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας από 600-800 μέτρα υψόμετρο και άνω.
Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά-ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 5 έως 6 τοπικά έως 7 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 5-6 τοπικά 7 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί 5-6 τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει στους -2 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, στον -1 βαθμό στην κεντρική Ελλάδα, στους 0 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, στους 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και στους 5 βαθμούς στην Κρήτη, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς Κελσίου σε όλη την χώρα.

Την Πέμπτη 18/03/2021 το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Σικελία θα κινηθεί γρήγορα προς την χώρα μας και από το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα κινηθούν προς ανατολάς και θα προκαλέσουν τοπικές βροχές στα νησιά του νοτίου Ιονίου, στη δυτική Πελοπόννησο, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία και στον νομό Χαλκιδικής. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του νοτίου Ιονίου τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 700-900 μέτρα υψόμετρο και στα ορεινά της Πελοποννήσου πάνω από τα 1000-1200 μέτρα.
Παγετός θα σημειωθεί στα ημιορεινά-ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας τα ξημερώματα και τις  πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί από 4 έως 5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς μικρότερης έντασης. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι 4-5 τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν στο νότιο Ιόνιο σε νοτιοδυτικούς εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο σε ανατολικούς- βορειοανατολικούς εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει στον -1 βαθμό στη βόρεια Ελλάδα, στον -1 βαθμό στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στους 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και στους 5 βαθμούς στην Κρήτη, και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου σε όλη την χώρα.

Για την Παρασκευή 19/03/2021 αναμένονται νεφώσεις σε όλη την χώρα κατά τόπους αυξημένες, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του νοτίου Ιονίου, στη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα, στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στα νησιά του νοτίου Ιονίου, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική, κεντρική, νότια Πελοπόννησο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.
Στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις από 800-1000 μέτρα υψόμετρο και άνω.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι από 5 έως 6 τοπικά 7 έως 8 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά άνεμοι κυρίως βόρειων διευθύνσεων από 3 έως 5 τοπικά έως 6-7 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε νοτιάδες μικρότερης έντασης. Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 έως 5 τοπικά 6-7 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Έτσι η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει στους -1 βαθμό στη βόρεια Ελλάδα, στον 1 βαθμό στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στους 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και στους 5 βαθμούς στην Κρήτη, και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 19 βαθμούς Κελσίου σε όλη την χώρα, και σε αρκετές περιοχές της νότιας Ελλάδας θα φθάσει στους 17 βαθμούς,.
Ο διπλανός χάρτης εκτιμά τον συνολικό υετό που θα πέσει στην χώρα μας από 17 έως 19 Μαρτίου 2021.
Τέλος, το Σαββατοκύριακο αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με αξιόλογες βροχές, τοπικές καταιγίδες , χιόνια στα ορεινά κυρίως της βόρειας Ελλάδας και μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη και την νότια νησιωτική Ελλάδα,
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση.

Πηγές:ECMWF, Met Office, Weather.us, Tropicaltidbits.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *