Ήπιος ο καιρός το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς του 2021 και μεταβολή αυτού την Καθαρά Δευτέρα (+Χάρτες)

Ήπιος ο καιρός το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς του 2021 και μεταβολή αυτού την Καθαρά Δευτέρα (+Χάρτες)

Η επικράτηση στην γηραιά Ήπειρο ισχυρής δυτικής κυκλοφορίας θα συμβάλλει ώστε ο καιρός το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στην χώρα μας να είναι ήπιος με βροχές την Κυριακή στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Όμως, μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα δημιουργηθεί την Κυριακή στην βόρεια Ιταλία θα επιδεινώσει τον καιρό της χώρας μας την Καθαρά Δευτέρα.
Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 13/03/2021 στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις. Στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα στην αρχή της ημέρας ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια.  Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι κυρίως δυτικών διευθύνσεων ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί άνεμοι από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 18 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από -1 έως 20 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 0 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 17 βαθμούς και στην Κρήτη από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή 14/03/2021 στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αραιές νεφώσεις.
Στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και βροχές στην Κρήτη και στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Οι βροχές στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οφείλονται στο θερμό μέτωπο του διπλανού χάρτη.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, τις πρωινές ώρες, στα δυτικά και στα βόρεια. Χαμηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης αναμένεται στα δυτικά, κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως από δυτικές διευθύνσεις από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι άνεμοι από 2 έως 3 τοπικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι από 3 έως 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 1 έως 19 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 1 έως 20 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 2 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 15 βαθμούς και στην Κρήτη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Την Καθαρά Δευτέρα 15/03/2021 στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν μέχρι το τέλος της ημέρας όλη σχεδόν την χώρα.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, πάνω από τα 900-1100 μέτρα στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής Μακεδονίας και πάνω από τα 1100-1300 μέτρα στα ορεινά της υπόλοιπης κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Σποραδικές καταιγίδες προβλέπεται να σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως από νότιες διευθύνσεις από 3 έως 4 τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ τις βραδινές ώρας θα στραφούν στο νότιο Αιγαίο σε δυτικούς από 6 έως 7 τοπικά έως 8 και 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι από 7-8 τοπικά έως 9 και 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 έως 14 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 0 έως 15 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 16 βαθμούς και στην Κρήτη από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 16/03/2021 αναμένονται αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα, με τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά από 600-800 μέτρα υψόμετρο και άνω. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ορεινά.     

Ο διπλανός χάρτης εκτιμά τον συνολικό υετό που θα πέσει στην χώρα μας μέχρι την Τρίτη 16-3-2021.         

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο την Τρίτη θα πνέουν βορειοδυτικοί από 4 έως 5 τοπικά έως 7 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι από 6 έως 7 τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι από 5 έως 7 τοπικά έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 έως 16 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 2 έως 17 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 2 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 16 βαθμούς και στην Κρήτη από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.   
Τέλος, ο καιρός για το υπόλοιπο της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται ψυχρός και βροχερός με τα χιόνια την Τετάρτη το βράδυ πιθανόν να κατέλθουν και σε ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.  
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές:ECMWF, Met Office, Weather.us, Tropicaltidbits.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Μία σκέψη στο “Ήπιος ο καιρός το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς του 2021 και μεταβολή αυτού την Καθαρά Δευτέρα (+Χάρτες)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *