Βροχερός ο καιρός το τριήμερο 9-11 Μαρτίου 2021 σε αρκετές περιοχές της χώρας μας(+Χάρτες)

Βροχερός ο καιρός το τριήμερο 9-11 Μαρτίου 2021 σε αρκετές περιοχές της χώρας μας(+Χάρτες)

Δύο συστήματα θα μας επηρεάσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου του 2021.
Το πρώτο ένα βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης τα ξημερώματα της Τρίτης 9-3-2021, το οποίο κινούμενο προς τα ανατολικά θα συντελέσει ώστε οι βορειοανατολικοί πνέοντες άνεμοι να μεταφέρουν ποσά υγρασίας από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της φυσικής διαδικασίας ο καιρός στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα να είναι νεφοσκεπής, με την εκδήλωση τοπικών βροχών.       

Το δεύτερο ένα ψυχρό μέτωπο από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια (όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον διπλανό χάρτη των 850 hPa, περίπου στα 1500 μέτρα) που θα κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει την χώρα μας από το μεσημέρι της Τετάρτης 11-3-2021 και από τα βορειοδυτικά με βροχές, τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά:
Την Τρίτη 09/03/2021 αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1000-1200 μέτρα και της υπόλοιπης χώρας πάνω από τα 1500-1700 μέτρα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και αρκετή ηλιοφάνεια κυρίως στην νότια Ελλάδα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί από 4 έως 5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι από 2 έως 3 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 13 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 1 έως 16 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 2 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 12 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 5 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Για την Τετάρτη 10/03/2021 αναμένονται νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική Πελοπόννησο, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Λιγότερες βροχές θα εκδηλωθούν στην Θεσσαλία, στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας χώρας από 800-1000 μέτρα υψόμετρο και άνω.
Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, τις πρωινές ώρες, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλική πεδιάδα και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα. Χαμηλή έως μέτρια θα είναι η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη δυτική, στη κεντρική και στη νότια ηπειρωτική χώρα, όπως και στα νησιά του Ιονίου και του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.  Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς- νοτιοδυτικούς της ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.  
Το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ.   
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 16 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 2 έως 18 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 3 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη 11/03/2021 στην αρχή της ημέρας στην Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην Θεσσαλία, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη αναμένονται τοπικές βροχές που θα είναι περισσότερες στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.
Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί.    
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι νεφοσκεπής με ασθενείς τοπικές βροχές.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πάνω από τα 400-600 μέτρα, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας πάνω από τα 700-800 μέτρα και στα ορεινά των υπόλοιπων από τις προαναφερθείσες περιοχές πάνω από τα 800- 1000μ.   
Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις από 6 έως 7 τοπικά 8 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι από 6 έως 7 τοπικά έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 13 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από -1 έως 16 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 2 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 βαθμούς και στην Κρήτη από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.     

Ο διπλανός χάρτης εκτιμά  τον συνολικό υετό που θα πέσει σε διάφορα μέρη της χώρας μας από την Τρίτη 9-3-2021 μέχρι την Πέμπτη 11-3-2021.     

Τέλος, την Παρασκευή 12-3-2021 θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν την χώρα εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα.
Οι άνεμοι την Παρασκευή στο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς εντάσεως 4-5 τοπικά και 6 μποφόρ και στο Αιγαίο σε νοτιάδες με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα σημειώσει άνοδο και σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 18-19 βαθμούς.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για ενημέρωση με υπευθυνότητα και αξιοπιστία.
Πηγές: Met Office, Weather.us, Tropicaltidbits.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *