Ψυχρός ο καιρός στις αρχές του Μαρτίου του 2021 στη χώρα μας (+χάρτες)

Ψυχρός ο καιρός στις αρχές του Μαρτίου του 2021 στη χώρα μας (+χάρτες)

Ο ισχυρός αντικυκλώνας με το κέντρο του (1040 hPa) στη βορειοδυτική Ευρώπη αναγκάζει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές της βόρειας Ευρώπης να κινηθούν προς τα νοτιοανατολικά.
Έτσι δύο ψυχρά μέτωπα θα μεταβάλλουν τον καιρό της χώρας μας και κυρίως της ανατολικής και νότιας Ελλάδας τις επόμενες ημέρες.   

Το πρώτο ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τη χώρα μας την Κυριακή και το δεύτερο ψυχρό μέτωπο την Τρίτη.
Πιο αναλυτικά:
Για την Κυριακή 28/02/2021 αναμένονται νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, από 1000-1200 μέτρα υψόμετρο και άνω. Εξαίρεση αποτελεί η δυτική Πελοπόννησος, όπου οι χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν πάνω από τα 1800-1900 μέτρα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 15 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 4 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 10 έως 19 βαθμούς και στην Κρήτη από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί, εντάσεως από 5 έως 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί έως βορειοανατολικοί άνεμοι σχεδόν μέτριοι, εντάσεως από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Για τη Δευτέρα 01/03/2021 προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια, στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Ζάκυνθο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις περιοχές της Εύβοιας, της Ζακύνθου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.
Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Εύβοιας πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να συννεφιάσει στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν έχουν ως εξής: στη βόρεια Ελλάδα -3 βαθμοί, στην κεντρική Ελλάδα -1 βαθμοί, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα 0 βαθμοί, στις Κυκλαδες και στα Δωδεκάνησα 9 βαθμοί και στην Κρήτη 4 βαθμοί Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβούν τους 16 βαθμούς Κελσίου σε όλη την χώρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις, εντάσεως 6 έως 7 τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι ασθενείς, εντάσεως 2 έως 3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
Για την Τρίτη 02/03/2021 προβλέπεται μεταβολή του καιρού με αυξημένες νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη.
Βροχές θα εκδηλωθούν στην Χαλκιδική, την Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, εκτός της Κρήτης, σε υψόμετρα πάνω από 700-900 μέτρα κατά μέσο όρο.
Στα ορεινά της Κρήτης οι χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα και κατά μέσο όρο πάνω από τα 1000 μέτρα.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν έχουν ως εξής: στη βόρεια Ελλάδα -5 βαθμοί Κελσίου, στην κεντρική Ελλάδα -3 βαθμοί Κελσίου, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα -3 βαθμοί Κελσίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα 7 βαθμοί Κελσίου και στην Κρήτη 1 βαθμό Κελσίου.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 15 βαθμούς Κελσίου σε όλη την χώρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις, εντάσεως 6 έως 7 τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι σχεδόν μέτριοι, εντάσεως από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.  Οι παρακάτω χάρτες μας δείχνουν κατά σειρά τον συνολικό υετό που θα πέσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας από την Κυριακή 28-2-2021 μέχρι την Τρίτη 2-3-2021 και την θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα) σε σχέση με τους κλιματικούς μέσους όρους για την Τρίτη 2-3-2021.


Για την Τετάρτη 3/3/2021 προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις στην Εύβοια, στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, οι οποίες γρήγορα θα διαλυθούν και θα βγει ήλιος εκτός από την Κρήτη.
Βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και χιόνια στα ορεινά της πάνω από τα 1000 μέτρα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ηπειρωτικά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.   

Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα φτάσει στους 16 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, εντάσεως 6-7 και στο νότιο Αιγαίο 8 τοπικά και 9 μποφόρ.
Τέλος την Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα επικρατήσει καλοκαιρία σε όλη σχεδόν την χώρα με νέα άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τις πρωινές ώρες της Τσικνοπέμπτης στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος θα πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς, τοπικά και κάτω από το μηδέν και θα σημειωθεί πάχνη.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για την Τσικνοπέμπτη και για την υπόλοιπη εβδομάδα στα μέσα της ερχόμενης.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us, Tropicaltidbits.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *