Η Ελλάδα στην κατάψυξη την 3η εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2021. Βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη 18-2-2021(+Χάρτες επιφάνειας,ανώτερης ατμόσφαιρας)

Η Ελλάδα στην κατάψυξη την 3η εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2021. Βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη 18-2-2021(+Χάρτες επιφάνειας,ανώτερης ατμόσφαιρας)

Μετά τις έντονες χιονοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Εύβοια και στην Αττική τη Δευτέρα και την Τρίτη 16 και 17-2-2021 ο καιρός σταδιακά θα παρουσιάσει βελτίωση τις επόμενες ημέρες με εξαίρεση την Κρήτη, όπου την Τετάρτη 17-2-2021 υπάρχει το ενδεχόμενο τα χιόνια να φθάσουν ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Από την Πέμπτη 18-2-2021 ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη την χώρα και η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει καθώς η αντικυκλωνική ράχη από την κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί προς την χώρα μας. Παράλληλα θερμές αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθούν προς τον Ελλαδικό χώρο.
Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) προβλέπονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στις περιοχές αυτές.
Επίσης στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και χιονόνερο ή βροχή σε χαμηλά υψόμετρα των περιοχών αυτών.
Τα φαινόμενα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα και υπάρχει πιθανότητα τα χιόνια να φθάσουν και στα πεδινά της βόρειας Κρήτης.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με ισχυρό παγετό τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ που στη συνέχεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μικρότερης έντασης. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις έως τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8-9 τοπικά και 10 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -20 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην κεντρική και νότια Ελλάδα από -15 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβούν τους 12 βαθμούς.
Την Πέμπτη 18-2-2021 στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Γρήγορα όμως μέσα στην ημέρα οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με ξάστερο ουρανό τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.
Βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα φθάσει στους 11-12 βαθμούς.

Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί να επικρατεί η ηλιοφάνεια στην χώρα μας με κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις στην Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ θα πνέουν την Παρασκευή στο βόρειο Αιγαίο και βορειοανατολικοί της ίδιας έντασης στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Το Σάββατο οι άνεμοι θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα και την Κυριακή οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στο Αιγαίο φθάνοντας τα 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι βασικά από βορειοδυτικές κατευθύνσεις 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο το Σαββατοκύριακο φθάνοντας σε πολλές περιοχές στους 13-14 βαθμούς.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα χιονοσκεπή ηπειρωτικά εδάφη ο παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες θα παραμείνει μέχρι στο τέλος της εβδομάδας.
Η καλοκαιρία στην χώρα μας θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Επεξήγηση: Στους χάρτες κατανομής των αερίων μαζών τα χρώματα ξεκινούν από το μπλε προς το κόκκινο με ενδιάμεσους χρωματισμούς. Έτσι με το μπλε χαρακτηρίζουμε τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες και όσο πάμε χρωματικά προς το κόκκινο η θερμοκρασία αυξάνεται. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τις πολύ θερμές αέριες μάζες.

Πηγές: ECMWF, Met Office

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *