Ήπιος με διαλείμματα βροχών ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2021(+Χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας,επιφανείας,συνολικού υετού)

Ήπιος με διαλείμματα βροχών ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2021(+Χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας,επιφανείας,συνολικού υετού)

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας.
Το πρώτο χαμηλό θα διέλθει τη Δευτέρα 8-2-2021 από τα βόρεια Βαλκάνια με τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Το ψυχρό μέτωπο αυτής της βαρομετρικής ύφεσης θα επιδεινώσει τον καιρό της χώρας μας και κυρίως της δυτικής Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Αναλυτικότερα:
Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελοποννήσου με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Μέσα στην ημέρα βροχές μικρότερης έντασης θα επηρεάσουν τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Επίσης τοπικές βροχές αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία και στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Το απόγευμα πολύ ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Παράλληλα στην υπόλοιπη Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνει άστατος με βροχές κατά διαστήματα. Το βράδυ φαινόμενα μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες εντάσεως 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, οι οποίοι γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αντίθετα στο Αιγαίο αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων, και στο Βόρειο Αιγαίο το μεσημέρι—απόγευμα της Δευτέρας θα φθάσουν τα 8-9 τοπικά και 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές στους 17-18 βαθμούς.
Την Τρίτη 9-2-2021 στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι νεφοσκεπής με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το απόγευμα της Τρίτης ο αυλώνας που φαίνεται στον διπλανό χάρτη θα προκαλέσει βαθμιαία επιδείνωση του καιρού στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα με έντονες βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Το απόγευμα-βράδυ της Τρίτης βροχές θα σημειωθούν επίσης στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, στη δυτική Θεσσαλία και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα. Στην αρχή της Τετάρτης 10-2-2021 τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη και έντονες βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα την Τετάρτη θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Ισχυροί έως πολύ ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη την Τρίτη, που την Τετάρτη θα εξασθενήσουν λίγο.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει σε αρκετές περιοχές τους 18-19 βαθμούς.

Την Πέμπτη 11-2-2021 το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού στην βόρεια Αδριατική θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού πρώτα στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Μέχρι το τέλος της ημέρας βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την Κρήτη.
Τα πιο έντονα και ισχυρά φαινόμενα, εκτός από τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, θα σημειωθούν επίσης στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Πίνδου πάνω από τα 1400-1500 μέτρα.
Ισχυροί έως πολύ ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιάδες εντάσεως 7-8 τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ, οι οποίοι από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή κάμψη φθάνοντας στους 17 βαθμούς.
Την Παρασκευή 12-2-2021 στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα της Πέμπτης.

Ο διπλανός χάρτης δείχνει το συνολικό ποσού υετού που θα πέσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας από τη Δευτέρα 8-2-2021 μέχρι την Πέμπτη 11-2-2021. Τα μεγαλύτερα ύψη υετού εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τέλος, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το Σαββατοκύριακο 13&14-2-2021 είναι πιθανόν να λάβει χώρα ψυχρή εισβολή στην χώρα μας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της εξέλιξης του καιρού, στη Θεσσαλία και σε όλη την χώρα.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *