Νέα ψυχρή εισβολή από το μεσημέρι της Τρίτης 26-1-2021 στην χώρα μας(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,υετού,ύψους χιονιού)

Νέα ψυχρή εισβολή από το μεσημέρι της Τρίτης 26-1-2021 στην χώρα μας(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,υετού,ύψους χιονιού)

Το ψυχρό μέτωπο που φαίνεται στην διπλανή εικόνα αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας από την κεντρική Ευρώπη τις πρωινές ώρες της Τρίτης 26-1-2021.
Καθώς θα κινείται προς τα νοτιοανατολικά και διερχόμενο πάνω από το βόρειο Αιγαίο θα σπάσει και θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό κέντρου 1001 hPa το μεσημέρι της Τρίτης.
Το συγκεκριμένο χαμηλό θα κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά ενισχυόμενο, φθάνοντας στην Λέσβο και στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία κινούμενο προς τα βορειοανατολικά.
Οι ψυχρές αέριες μάζες που θα ακολουθούν το ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο από το μεσημέρι της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη 27-1-2017, όπου η πτώση θα γίνει αισθητή σε όλη την χώρα.
Ως προς τα φαινόμενα, ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα επηρεάσουν όλη την χώρα μας, ξεκινώντας από την βορειοδυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου το πρωί της Τρίτης και μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα φθάσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν την Τρίτη στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική-κεντρική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική Θεσσαλία, στη δυτική-κεντρική Πελοπόννησο, στην Θράκη και την Τετάρτη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο διπλανός χάρτης μας δείχνει το ύψος του υετού που θα πέσει στην χώρα μας από το πρωί της Τρίτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 27-1-2021.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τρίτη στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1200-1300 μέτρα.
Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα κατέλθουν σταδιακά σε χαμηλότερα υψόμετρα επηρεάζοντας το απόγευμα τα ημιορεινά της βόρειας και αργά το βράδυ τα ημιορεινά της κεντρικής Ελλάδας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.
Επίσης από το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στους νομούς Έβρου και Ροδόπης αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Παράλληλα από τα βορειοδυτικά αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν την Τρίτη στο βόρειο Αιγαίο.
Στο Ιόνιο στην αρχή της Τρίτης θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ.
Μετά το μεσημέρι οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν σημαντικά το βράδυ φθάνοντας τα 8-9 τοπικά και 10 μποφόρ.
Την Τετάρτη και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικοί εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία την Τρίτη στην ηπειρωτική Ελλάδα θα φτάσει στους 13-15 βαθμούς.
Την Τετάρτη ο καιρός από τα δυτικά σταδιακά θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο.
Τις πρωινές ώρες στην Βόρεια Ελλάδα και στο εσωτερικό της Ηπείρου θα επικρατήσει παγετός. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 7-8 βαθμούς στα ηπειρωτικά.
Την Πέμπτη 28-1-2021 το κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ο ισχυρός παγετός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το τσουχτερό κρύο και η ηλιοφάνεια.
Από την Παρασκευή 29-1-2021 θα αρχίσει να συννεφιάζει από τα βορειοδυτικά και η θερμοκρασία σταδιακά να ανεβαίνει.
Νέα άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *