Επιστροφή του ήπιου καιρού στην χώρα μας και του βροχερού σκηνικού στη δυτική Ελλάδα από την ερχόμενη Πέμπτη 21-1-2021(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού)

Επιστροφή του ήπιου καιρού στην χώρα μας και του βροχερού σκηνικού στη δυτική Ελλάδα από την ερχόμενη Πέμπτη 21-1-2021(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού)

Η κατάσταση της κυκλοφορίας της ανώτερης ατμόσφαιρας πάνω από την γηραιά ήπειρο αλλάζει σταδιακά και από μεσημβρινή μετατρέπεται σε δυτική ζωνική.
Έτσι, η πολική αέρια μάζα που εγκαταστάθηκε στην χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί και από την ερχόμενη Πέμπτη 21-1-2021 ο καιρός στη χώρα μας θα γίνει ήπιος με την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων και την μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την κεντρική Ευρώπη προς την χώρα μας.
Επιπλέον τοπικές βροχές θα ξεκινήσουν στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που θα είναι αυξημένες στη δυτική Μακεδονία, στη δυτική Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.
Την Παρασκευή οι τοπικές βροχές θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Το Σάββατο και την Κυριακή μέχρι το μεσημέρι το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει το ίδιο με ένταση των βροχών στη δυτική Ελλάδα και επιπλέον εκδήλωση ισχυρών βροχών και τοπικών καταιγίδων στη δυτική Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα και τοπικών βροχών στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θεσσαλία κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.
Αξίζει να τονίσουμε ότι από την Πέμπτη έως την Κυριακή πυκνές ομίχλες θα σχηματιστούν πάνω από χιονοσκεπή εδάφη, λόγω της ψύξης του εισερχομένου θερμού και υγρού αέρα εκ των κάτω και επίσης τοπικές ομίχλες τις βραδινές και πρωινές ώρες των προαναφερομένων ημερών θα σχηματιστούν στα μη χιονοσκεπή εδάφη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από το μεσημέρι της Κυριακής 24-1-2021 το ψυχρό μέτωπο που θα διέλθει τον Ελλαδικό χώρο από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα θα επιδεινώσει τον καιρό της χώρας μας με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα και αργότερα στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Τη Δευτέρα ανάλογα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της Πίνδου πάνω από τα 1500-1700 μέτρα.
Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1200–1400 μέτρα.
Θυελλώδεις νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα. Επίσης θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν τη Δευτέρα στο Αιγαίο.Η θερμοκρασία από την Πέμπτη και μετέπειτα θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και προς τις μέγιστες τιμές της φθάνοντας πάλι σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για αυτή την εποχή.
Ο διπλανός χάρτης μας δείχνει το συνολικό ύψος του υετού που εκτιμάται ότι θα πέσει στην χώρα μας από τις 21–1-2021 έως τις 25-1-2021.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *