Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 16-1-2021 στην κεντρική και νότια Ελλάδα(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,ύψους χιονιού)

Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 16-1-2021 στην κεντρική και νότια Ελλάδα(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,ύψους χιονιού)

Το πολικό μέτωπο από την Βόρεια Ευρώπη θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια-νοτιοανατολικά και το βράδυ της Πέμπτη 14-1-2021 με την συμβολή της ανώτερης κυκλοφορίας θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό Αιγαίο κέντρου 1009 hPa.
Το συγκεκριμένο χαμηλό κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή θα κινηθεί προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά, και θα φτάσει στην Σάμο τα ξημερώματα της Παρασκευής με την πίεση στο κέντρο του να πέφτει στα 1004 hPa.
Η πολική αέρια μάζα που ακολουθεί το πολικό μέτωπο θα προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο την Παρασκευή 15-1-2021 σε όλη την χώρα.
Όσον αναφορά τα φαινόμενα χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται στην Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Πιθανόν να χιονίσει και στην Θεσσαλονίκη.
Οι χιονοπτώσεις στην Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν το πρωί της Παρασκευής και θα βγει ήλιος. Το κρύο όμως θα είναι τσουχτερό.
Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται από το βράδυ της Πέμπτης και σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας και από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πιθανόν να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της ηπειρωτικής Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο.
Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου που βρίσκονται στην ομπρελοσκιά της Πίνδου.
Γρήγορα τόσο στην Ήπειρο όσο και στη Θεσσαλία ο καιρός θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα.
Επίσης από τα ξημερώματα έως τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, της Εύβοιας, της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου.
Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν τα ξημερώματα της Παρασκευής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Θυελλώδεις βοριάδες 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρεια Αιγαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ που γρήγορα και εκεί θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή δεν θα υπερβούν στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 7-9 βαθμούς.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 15-1-2021 στην Τυρρηνική θάλασσα θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο 1005 hPa.
Το συγκεκριμένο χαμηλό θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται και να κινείται προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά.
Έτσι στις 2:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου θα βρίσκεται στο κεντρικό Ιόνιο με την πίεση στο κέντρο του να είναι 1004 hPa.
Το Σάββατο το μεσημέρι στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα φθάσει ανατολικά της Πελοποννήσου με την πίεση στο κέντρο του στα 1000 hPa.
Λαμβάνοντας υπόψη και την εγκατάσταση στον Ελλαδικό χώρο της πολικής αέριας μάζας από τα ξημερώματα της Παρασκευής οδηγούμαστε στις εξής προβλέψεις.
Από αργά το βράδυ της Παρασκευής και κυρίως την ημέρα του Σαββάτου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και νότια Ελλάδα ακόμη και στα πεδινά.
Συγκεκριμένα οι πιο έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας-κεντρικής Πελοποννήσου και στο Πήλιο.
Επίσης πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θεσσαλία κυρίως στη δυτική, νότια και στα ανατολικά προσήνεμά της, στο τμήμα της Ηπείρου που βρίσκεται στην ομπρελοσκιά της Πίνδου, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.
Στην Αττική θα χιονίζει κατά διαστήματα στα δυτικά και βόρεια του νομού από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής.
Πιθανόν να χιονίσει πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια.
Επίσης το Σάββατο είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χιονίσει  στην δυτική-κεντρική Μακεδονία και στην Χαλκιδική. Πιθανόν να χιονίσει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο διπλανός χάρτης εκτιμά την ποσότητα του χιονιού που θα πέσει από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στις προαναφερόμενες περιοχές.

Για την περιοχή της Θεσσαλίας μετά από μελέτη όλων των προγνωστικών μοντέλων εκτιμώ ότι στα πεδινά των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, στην περιοχή Φαρσάλων και στα ανατολικά πεδινά της Θεσσαλίας η χιονοκάλυψη θα είναι τουλάχιστον 10-15 εκατοστά χιονιού. Στην πεδινή περιοχή γύρω από την πόλη της Λάρισας τουλάχιστον 5-10 εκατοστά.

Το Σάββατο σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ολικός παγετός και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 5-6 βαθμούς.
Από το βράδυ του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση ως προς τα φαινόμενα, η οποία την Κυριακή θα επεκταθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, σε όλη σχεδόν την χώρα, εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, όπου θα σημειώνονται χιονοπτώσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου κατά τόπους πυκνές και τοπικές βροχές στα υπόλοιπα νησιά.
Επιπλέον την Κυριακή, τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην αρχή της ημέρας και μέχρι το μεσημέρι στα πόδια της Χαλκιδικής, στον νομό Μαγνησίας, στις Σποράδες ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, στην κεντρική-Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια  σε χαμηλά υψόμετρα καθώς και βροχές στην Κρήτη. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Η Κυριακή θα είναι η πιο κρύα ημέρα καθώς η χώρα θα βρίσκεται στην κατάψυξη.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβούν στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 3-4 βαθμούς.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας 18-1-2021 οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και θα σημειωθεί πολύ ισχυρός παγετός. Σε χιονοσκεπή εδάφη της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία πιθανόν να πέσει και στους -15 βαθμούς.
Η Δευτέρα 18-1-2021 θα είναι εξίσου μία πολύ κρύα μέρα με ολικό παγετό στην βόρεια Ελλάδα και ισχυρό παγετό στην κεντρική Ελλάδα.
Αυξημένες τοπικές νεφώσεις θα υπάρχουν τη Δευτέρα στην νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια (η γνωστή φράση ήλιος με δόντια).
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να μαθαίνετε αξιόπιστα την εξέλιξη του καιρού όσον αφορά τις επικείμενες πιθανές χιονοπτώσεις που αναμένουμε.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *