Σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής 3-1-2021(Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,ύψους χιονιού)

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής 3-1-2021(Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,ύψους χιονιού)
Η χώρα μας από σήμερα Σάββατο 2-1-2021 εισέρχεται σε βαροκλινική ζώνη, καθώς θα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος ενός εκτεταμένου αυλώνα (trough), το κέντρο του οποίου θα βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη.
Έτσι διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα διέρχονται βορειοδυτικά της χώρας μας, μεταβάλλοντας τον καιρό της.
Το πρώτο σύστημα είναι ένα θερμό μέτωπο που θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά την χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου 2-1-2021 με βροχές που θα ξεκινήσουν από την Πελοπόννησο.
Το βράδυ του Σαββάτου βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή οι βροχές θα επεκταθούν σταδιακά στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 3-1-2021 θα βρέξει στην Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Κυριακής βροχές κατά διαστήματα θα σημειώνονται στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στην νότια Ήπειρο, στη δυτική Θεσσαλία, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές.
Από το βράδυ της Κυριακής 3-1-2021 και από τα δυτικά αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα αυτά μέχρι το τέλος της Δευτέρας 4-1-2021 θα επηρεάσουν όλη την χώρα.
Αιτία για αυτή την μεταβολή του καιρού το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο το μεσημέρι της Δευτέρας θα βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα κινούμενο προς τα βορειοανατολικά.
Ο παρακάτω χάρτης μας δείχνει το συνολικό ύψος υετού που θα πέσει από σήμερα Σάββατο μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 4-1-2021 στη χώρα μας
Χιόνια θα πέσουν τη Δευτέρα στα ορεινά της Πίνδου και του Ολύμπου σε υψόμετρα πάνω από τα 1100-1300 μέτρα (ανάλογα με την τοπογραφία του ορεινού όγκου) και στην Πελοπόννησο πάνω από τα 1300-1400 μέτρα.
Το απόγευμα της Δευτέρας λίγες παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Πίνδο κατά μέσο όρο από 1000 μέτρα και πάνω.
Ισχυροί νοτιάδες θα πνέουν τη Δευτέρα στο Αιγαίο εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ και δυτικοί έως νοτιοδυτικοί στο Ιόνιο εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα σημειώσει πτώση και στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς.
Τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα είναι άστατος στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, επιπλέον την Παρασκευή 8-1-2021 στα νησιά του Βορείου Ιονίου, στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το Σάββατο 9–1-2021 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Η θερμοκρασία από την Τρίτη και μετέπειτα θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Την ημέρα των Θεοφανείων Τετάρτη 6-1-2021 βροχές κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, λόγω δυναμικής αστάθειας.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία την ημέρα των Θεοφανείων στα ηπειρωτικά θα φθάσει στους 15-16 βαθμούς και στα νησιά στους 17-18 βαθμούς.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us
ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *