Μεταβολή του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας μας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου 2020(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,ύψους χιονιού,τεφίγραμμα)

Μεταβολή του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας μας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου 2020(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,ύψους χιονιού,τεφίγραμμα)

Η ατμοσφαιρική διαταραχή της βορειοδυτικής Ευρώπης κινούμενη προς τα νοτιοανατολικά θα δημιουργήσει το μεσημέρι των Χριστουγέννων βαρομετρικό χαμηλό στην Βόρεια Ιταλία.
Το συγκεκριμένο χαμηλό θα κινηθεί πρώτα προς τα νοτιοανατολικά και μετά ανατολικά και θα διέλθει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.
Πιο αναλυτικά: Ανήμερα των Χριστουγέννων στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική-κεντρική Πελοπόννησο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις εν λόγω περιοχές.
Χαρακτηριστικό είναι το τεφίγραμμα της πόλης των Ιωαννίνων που δείχνει ότι η ατμόσφαιρα είναι υγρή στα κατώτερα στρώματα.
Η ανοδική πορεία του στρώματος αυτού στην οροσειρά της Πίνδου, λόγω των νοτιοδυτικών ανέμων δημιουργεί δυναμική αστάθεια στο στρώμα και ως συνέπεια βροχοφόρα νέφη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις, οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία, στη Θράκη, στη δυτική Θεσσαλία, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν σε αρκετές περιοχές στους 18 και στην Κρήτη στους 19 βαθμούς.
Το ίδιο σκηνικό του καιρού θα επικρατήσει μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου 27-12-2020.
Από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται έξαρση των φαινομένων στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Κυριακή 28-12-2020 τη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη δυτική-βόρεια Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Χιόνια θα πέσουν την Κυριακή στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής-κεντρικής Στερεάς Ελλάδας αρχικά σε υψόμετρα πάνω από τα 1700-1800 μέτρα και σταδιακά από το μεσημέρι-απόγευμα της Κυριακής σε υψόμετρα για την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1200-1300 μέτρα και για τη δυτική Θεσσαλία και τη δυτική-κεντρική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 1300-1400 μέτρα.

Oι διπλανοί χάρτες δείχνουν τον συνολικό υετό και το ύψος χιονιού που θα σημειωθούν αντίστοιχα σε διάφορες περιοχές και στα προαναφερόμενα ορεινά της χώρας μας από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Κυριακή.


Θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία την Κυριακή θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ηπειρωτικά και δεν θα υπερβεί εκεί τους 14-15 βαθμούς.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο καιρός θα είναι άστατος στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Σταδιακά και μέσα στη Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικά αυξημένες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Επίσης τις πρωινές και βραδινές ώρες των ημερών της ερχόμενης εβδομάδας θα σημειώνονται στα ηπειρωτικά πυκνές τοπικές ομίχλες.
Νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για αυτή την εποχή.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *