Σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Τρίτη 15-12-2020 και επικράτηση καλοκαιρίας τις επόμενες ημέρες(+Χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας, τεφίγραμμα)

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Τρίτη 15-12-2020 και επικράτηση καλοκαιρίας τις επόμενες ημέρες(+Χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας, τεφίγραμμα)
Η μετακίνηση των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Ευρώπης προς την χώρα μας και οι καθοδικές κινήσεις στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, θα συμβάλλουν στην βελτίωση του καιρού στην χώρα μας από την Τρίτη 15-12-2020 και την επικράτηση καλοκαιρίας μέχρι περίπου τα τέλη της εβδομάδας.
Εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη, όπου οι βροχές θα συνεχιστούν και την Τρίτη.
Από την Τετάρτη και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί.
 
Έτσι την Τρίτη στην Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν από την αρχή της ημέρας αυξημένες νεφώσεις και θα σημειώνονται βροχές στην Κρήτη και στην Εύβοια,  και τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Στην βόρεια Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Στην υπόλοιπη χώρα από την αρχή της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Σταδιακά και μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές θα εξασθενήσουν, εκτός της Κρήτης, και θα βγει ήλιος και σε αυτές τις περιοχές.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις και στην αρχή της ημέρας στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 7 έως 8 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εξασθενήσουν λίγο.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 15 βαθμούς και στα νησιά τους 16 με 17 βαθμούς.
 
Η κατολίσθηση του αέρα της ανώτερης ατμόσφαιρας προς τα μεσαία στρώματα θα συντελέσει ώστε την Τετάρτη και την Πέμπτη να επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν τη χώρα μας, με τοπικές συννεφιές το πρωί της Πέμπτης στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη και στο Αιγαίο. Επίσης τις πρωινές ώρες των προαναφερθέντων ημερών θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθοδικής πορείας του ανέμου από τα υψηλότερα προς τα μεσαία στρώματα αποτελεί το προγνωστικό διάγραμμα της κατακόρυφης δομής της ατμόσφαιρας (τεφίγραμμα) στην πόλη της Λάρισας στις 2:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης 16-12-2020.
Στο διάγραμμα αυτό η κόκκινη γραμμή μας δείχνει την θερμοκρασία του αέρα στα διάφορα επίπεδα πίεσης και η πράσινη γραμμή μας δείχνει το σημείο δρόσου (η θερμοκρασία που οι υδρατμοί μετατρέπονται σε νερό ή πάγο).
 
Όταν ο αέρας κατέρχεται από τα ανώτερα στρώματα προς τα κατώτερα θερμαίνεται αδιαβατικά με ρυθμό 1 βαθμό Κελσίου ανά 100 μέτρα και επειδή η περιεκτικότητα του σε υδρατμούς είναι μικρή διαλύει τα νέφη και ξηραίνει την ατμόσφαιρα.
 
Παρατηρώντας το διάγραμμα βλέπουμε κατά πρώτον ότι πολύ κοντά στο έδαφος υπάρχει θερμοκρασιακή αναστροφή δηλαδή η θερμοκρασία ανεβαίνει με το ύψος και κατά δεύτερον ότι στα μεσαία στρώματα η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, καθώς η πράσινη γραμμή κατευθύνεται προς χαμηλές τιμές θερμοκρασίας.
 
Συμπερασματικά στις 2:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης 16–12-2020 στην Λάρισα ο καιρός θα είναι έναστρος και θα επικρατεί άπνοια.
Η θερμοκρασία της Τετάρτη και την Πέμπτη δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Την Παρασκευή το πρωί ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος σε όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά από το μεσημέρι θα συννεφιάσει στην Ανατολική και νότια Ελλάδα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. 
 
Το Σαββατοκύριακο και από τα δυτικά θα αρχίσει να συννεφιάζει και την Κυριακή πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου.
 
Πηγές: ECMWF
 
ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *