Νέα επιδείνωση του καιρού την Κυριακή 13-12-2020(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,υετού,χιονιού)

Νέα επιδείνωση του καιρού την Κυριακή 13-12-2020(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,υετού,χιονιού)
Ένα νέο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό (με την πίεση στο κέντρο του στα 997 hPa) στο κεντρικό Ιόνιο την Κυριακή της 13ης Δεκεμβρίου 2020 θα κινηθεί αργά προς τα νοτιοανατολικά και θα βαθύνει (θα ενισχυθεί).
Το συγκεκριμένο χαμηλό το οποίο θα συνοδεύεται από ψυχρό και θερμό μέτωπο, θα επιδεινώσει εκ νέου τον καιρό κυρίως της Ανατολικής και νότιας Ελλάδας από το μεσημέρι της Κυριακής με βροχές, τοπικές καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, θυελλώδεις νότιους-νοτιοανατολικούς ανέμους στο νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας πάνω από τα 1300-1500 μέτρα.
Πιο αναλυτικά:
Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές, κατά τόπους έντονες, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στη δυτική και νότια Κρήτη.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής τα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης τη δυτική-βόρεια Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, την Αττική και την νότια Εύβοια.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής-ξημερώματα Σαββάτου έντονες βροχές θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας πάνω από τα 1200-1400 μέτρα.
Ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ θα πνέουν στα Ιόνιο και από το βράδυ ίδιας εντάσεως νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ο καιρός στην χώρα μας θα είναι νεφοσκεπής και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Αττική, στις Κυκλάδες, στη δυτική και νότια Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Θράκη.
Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα πελάγη με εντάσεις από 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ. Από το βράδυ του Σαββάτου οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς της ίδιας έντασης.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 13-15 βαθμούς, στις παραθάλασσιες περιοχές και τα νησιά τους 17-18 βαθμούς.
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στα νησιά του Ιονίου,στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στα Κύθηρα και αργότερα στη Δυτική και νότια Κρήτη, στον Αργοσαρωνικό, στην Αττική, στην νότια Εύβοια, στις Σποράδες, στην Χαλκιδική, στην ανατολική Μακεδονία και στην δυτική Θράκη αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Από το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού στην ανατολική, στην νότια Ελλάδα και σε όλο το Αιγαίο με βροχές κατά τόπους έντονες και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου. Από το απόγευμα της Δευτέρας σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ο διπλανός χάρτης του υετού δείχνει σε ποιες περιοχές της Ανατολικής και νότιας Ελλάδας θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1300-1500 μέτρα.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν από το απόγευμα έως το βράδυ της Κυριακής στον νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τη Δευτέρα οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και στο Ιόνιο θα φθάνουν μέχρι τα 7 μποφόρ.
Τέλος, από την Τρίτη και μετέπειτα θα επικρατήσει καλοκαιρία στην χώρα μας.
Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *