Αξιόλογες βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2020 (+ Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,ύψους χιονιού)

Αξιόλογες βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2020 (+ Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,συνολικού υετού,ύψους χιονιού)
Την τρέχουσα εβδομάδα η χώρα μας στο επίπεδο της ανώτερης ατμόσφαιρας εισέρχεται σε βαροκλινική ζώνη (ζώνη από την οποία διέρχονται διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά).
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αξιόλογες βροχές σε όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο.
Επίσης πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην αρχή της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου στην βορειοανατολική Ελλάδα αναμένονται βροχές που γρήγορα θα σταματήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις που γρήγορα από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιόλουστος καιρός, εκτός από τα Δωδεκάνησα και τη δυτική Κρήτη, όπου θα υπάρχουν αυξημένες τοπικές νεφώσεις.
Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να συννεφιάσει στη δυτική κεντρική-Μακεδονία και τη Δυτική Θεσσαλία και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά της Πίνδου.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 15 με 16 βαθμούς.
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και από τα δυτικά αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές, τοπικά ισχυρές, τοπικές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της Δυτικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας σε υψόμετρα πάνω από τα 1600-1700 μέτρα.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και από το μεσημέρι της Τετάρτης στη δυτική- κεντρική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Θεσσαλία.
Οι περιοχές που δεν θα επηρεαστούν είναι ο νομός Αττικής, η Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Θάσου και της Σαμοθράκης).
Μάλιστα στην Κρήτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 6 έως 7 τοπικά και 8 μποφόρ και στο Αιγαίο νοτιάδες εντάσεως 5 έως 6, τοπικά στο βόρειο Αιγαίο και 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Την Πέμπτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και από το μεσημέρι τα νησιά του Αιγαίου,τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με σταδιακή βελτίωση του καιρού από το βράδυ στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην βόρεια Εύβοια, στα πόδια της Χαλκιδικής στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις παραθαλάσσιες και θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1200-1400 μέτρα και στα ορεινά της Πελοποννήσου πάνω από τα 1500-1600 μέτρα.
Στον διπλανό χάρτη βλέπουμε μία εκτίμηση του συνολικού ύψους βροχής που θα πέσει στη χώρα μας από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.
Ο ακριβώς από κάτω χάρτης εκτιμά το ύψος του χιονιού που θα πέσει στα ορεινά την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα σημειώσει πτώση ως προς τις ελάχιστες και τις μέγιστες τιμές της και δεν θα υπερβεί στα ηπειρωτικά τους 13-14 βαθμούς.
Τέλος, από το απόγευμα της Παρασκευής και από τα δυτικά αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, που θα επηρεάσει την χώρα μας το επόμενο Σαββατοκύριακο
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για αυτή την νέα μεταβολή του καιρού στα μέσα της εβδομάδας.
 
Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *