Νέα επιδείνωση στον καιρό της χώρας μας από το απόγευμα της Κυριακής 6-12-2020 (+Χάρτες, επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας, υετού και ύψους χιονιού).

Νέα επιδείνωση στον καιρό της χώρας μας από το απόγευμα της Κυριακής 6-12-2020  (+Χάρτες, επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας, υετού και ύψους χιονιού).
Η τεράστια ατμοσφαιρική διαταραχή στη Δυτική Ευρώπη θα δημιουργήσει το πρωί του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου 2020 ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας.
Το χαμηλό αυτό θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά -βορειοανατολικά και το ψυχρό μέτωπό του θα αρχίσει να επιδεινώνει τον καιρό των νησιών του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας από το απόγευμα της Κυριακής.
Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία-Χαλκιδική και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με πυκνές τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα υπερβεί τους 14-15 βαθμούς, στις παράκτιες περιοχές τους 16-18 βαθμούς και στα νησιά τους 18-20 βαθμούς.
Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην Θράκη, στην Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές στην Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στην Αττική και στον Αργοσαρωνικό.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Τις πρωινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν πυκνές τοπικές ομίχλες.
Από το απόγευμα της Κυριακής και από τα δυτικά αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στα νησιά του Ιονίου και από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη δυτική Ελλάδα και στην κεντρική Μακεδονία.
Το ψυχρό μέτωπο από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας θα σαρώσει τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας από την Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο με αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι πιο πολλές και έντονες βροχές θα παρατηρηθούν στην κεντρική Μακεδονία και την Χαλκιδική.
Το πρωί της Δευτέρας το ψυχρό μέτωπο θα βγει στο Αιγαίο θα δημιουργήσει χαμηλό στο βόρειο Αιγαίο και τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα επηρεάσουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, και τα Δωδεκάνησα. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Λιγότερο θα επηρεαστεί η Κρήτη, κυρίως η Δυτική Κρήτη.
Το βράδυ της Δευτέρας τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην Θράκη.
Μέσα στη Δευτέρα και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Όμως στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Ήπειρο ο καιρός θα παραμείνει άστατος τη Δευτέρα με παροδικές βροχές.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το πρωί της Δευτέρας στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και στα ορεινά των συνόρων πάνω από τα 1300-1400 μέτρα. Στα υπόλοιπα ορεινά της Πίνδου και στον Όλυμπο θα χιονίσει πάνω από τα 1500-1600 μέτρα.
Αξίζει να σημειωσούμε ότι λόγω της μεγάλης ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα επηρεάσει τον  Ελλαδικό χώρο (θυελλώδεις κατά βάση νότιοι άνεμοι θα πνέουν σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας), από το απόγευμα της Κυριακής και κυρίως Δευτέρα θα έχουμε και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη δυτική, νότια και νησιωτική Ελλάδα.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Ιόνιο από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι αργά το βράδυ. Τα μεσάνυχτα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Ισχυροί-Σχεδόν θυελλώδεις ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ θα πνέουν το πρωί της Δευτέρας και στο Αιγαίο. Μέσα στην ημέρα και εκεί οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα σημειώσει πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Τέλος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα νέα βαρομετρικό χαμηλά θα φέρουν και άλλες βροχές στη χώρα μας.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *