Αλλαγή του σκηνικού του καιρού στην χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2020. (+Χάρτες επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας και υετού)

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού στην χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2020. (+Χάρτες επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας και υετού)

Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη.
Οι εν λόγω διαταραχές θα δημιουργήσουν οργανωμένες υφέσεις (βαρομετρικά χαμηλά), τα οποία θα διέλθουν βορειοδυτικά της χώρας μας.
Τα μέτωπα αυτών των υφέσεων θα επιδεινώσουν τον καιρό της χώρας μας και κυρίως των νησιών του Ιονίου, της Δυτικής και πιθανόν της Βόρειας Ελλάδας.
Έτσι το σκηνικό του καιρού αλλάζει στη χώρα μας και οι βοριάδες παραχωρούν τη θέση τους στους νοτιάδες, στην υγρασία, τις τοπικές ομίχλες και τις αξιόλογες βροχές στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα. Επίσης πιθανό είναι το ενδεχόμενο αρκετές βροχές να εκδηλωθούν στην Μακεδονία, στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στην νοτιοδυτική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020 τοπικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στην Ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη και στην Χαλκιδική που γρήγορα θα σταματήσουν.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ημιορεινά-ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πάνω από τα 500-600 μέτρα, παροδικά και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Περισσότερες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά προσήνεμα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην βόρεια Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ της Τρίτης στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, εκτός από την βόρεια και δυτική Ελλάδα, όπου στην αρχή της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, αλλά μετά το μεσημέρι και εκεί θα συννεφιάσει. Μόνο στην Θράκη ο καιρός μετά το μεσημέρι θα παραμείνει αίθριος.
Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στην αρχή της ημέρας στο βόρειο Αιγαίο εντάσεως 7-8 μποφόρ, που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες.
Η θερμοκρασία την Τρίτη θα σημειώσει πτώση και δεν θα υπερβεί στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 14-15 βαθμούς.
Την Τετάρτη στα νησιά του Ιονίου, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός από την Θράκη θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στα νησιά του Ιονίου και στον Θερμαϊκό.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Κυκλάδες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και νοτιοανατολικοί 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Την Πέμπτη αναμένεται ένταση των βροχών στο Ιόνιο και στα νησιά του Ιονίου, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική-κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής),τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, τα ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τον νομό Αττικής και την νότια Κρήτη. Μέχρι το τέλος της Παρασκευής πιθανόν να επηρεαστεί η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Επίσης βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου θα είναι κατά τόπους έντονα.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Πίνδου πάνω από τα 1600-1700 μέτρα.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Τέλος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι υγρός, με τοπικές συννεφιές, πρωινές και βραδινές ομίχλες, νοτιάδες στο Ιόνιο και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον καιρό της Παρασκευής και  του ερχόμενου Σαββατοκύριακο στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *