Η εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 (+Χάρτες επιφάνειας, ανώτερης ατμόσφαιρας και βροχής)

Η εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 (+Χάρτες επιφάνειας, ανώτερης ατμόσφαιρας και βροχής)

Την τρέχουσα εβδομάδα η χώρα μας θα βρεθεί στο επίπεδο της ανώτερης ατμόσφαιρας στο δεξιό μέρος μίας αντικυκλωνικής ράχης (ridge), η οποία θα αναπτυχθεί την Τρίτη στην κεντρική Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβική χερσόνησο.
Η εν λόγω καθ´ ύψος αντικυκλωνική ράχη θα συντελέσει ώστε ο αντικυκλώνας στην επιφάνεια της κεντρικής Ευρώπης να μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά Βαλκάνια.
Παράλληλα, η βαροβαθμίδα στη δυτική Τουρκία – Αιγαίο (οι ισοβαρείς καμπύλες θα πλησιάσουν μεταξύ τους στη δυτική Τουρκία και στο Αιγαίο) θα ενισχυθεί από το απόγευμα της Τρίτης.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την σημαντική ενίσχυση από το βράδυ της Τρίτης των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο που θα φτάσουν την Τετάρτη στα 7-8 μποφόρ.
Το βορειοανατολικό αυτό ρεύμα θα μεταφέρει υγρασία από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη με αποτέλεσμα το απόγευμα-βράδυ της Τρίτης να συννεφιάσει και να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα της Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, στη δυτική-νότια Θεσσαλία, στο Πήλιο, στις Σποράδες, στην βόρεια Εύβοια και στην βόρεια Κρήτη.
Επίσης λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας ενδεικτικά πάνω από τα 1400 και 1500 μέτρα αντίστοιχα.
Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές στις ίδιες περιοχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα προαναφερόμενα ορεινά, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν μετά το μεσημέρι στην Εύβοια, Αττικό-Βοιωτία, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Την Πέμπτη θα υπάρχουν τοπικές συννεφιές στις προαναφερόμενες περιοχές με πολύ λίγες τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος.
Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος σε όλη την χώρα με εξαίρεση την Κρήτη όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.
Τέλος, από την ερχόμενη Κυριακή είναι πιθανό το ενδεχόμενο μεταβολής του καιρού στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους νοτιάδες.
Η θερμοκρασία από το απόγευμα της Τρίτης θα σημειώσει πτώση και την Τετάρτη δεν θα υπερβεί στα ηπειρωτικά τους 13-14 βαθμούς.
Τα πρωινά της Τετάρτης-Πέμπτης-Παρασκευής οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από το μηδέν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας-Ηπείρου και θα σημειωθεί παγετός.
Επίσης τα πρωινά της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι πιθανόν οι ελάχιστες να πέσουν κάτω από το μηδέν και σε ηπειρωτικές περιοχές της Θεσσαλίας.
Οι πολύ ισχυροί- θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ της Πέμπτης.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον καιρό του Σαββατοκύριακου στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ – ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *