Τσουχτερό κρύο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21 έως 22 -11-2020. (+ Χάρτες επιφανείας και ανώτερης ατμόσφαιρας)

Τσουχτερό κρύο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21 έως 22 -11-2020. (+ Χάρτες επιφανείας και ανώτερης ατμόσφαιρας)

Ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Σικελία, με την πίεση στο κέντρο του στα 1001 hPa, το Σάββατο θα συνδυαστεί με τον αντικυκλώνα  της κεντρικής Ευρώπης, κέντρου 1035 hPa. Αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την Ουκρανία προς την χώρα μας.
Το συγκεκριμένο χαμηλό δεν θα κινηθεί προς την χώρα μας, αλλά θα στροβιλιστεί το Σάββατο στην περιοχή της Σικελίας και θα κινηθεί εξασθενημένο την Κυριακή προς την Τυνησία.
Με βάση αυτή την συνοπτική κατάσταση τοπικές βροχές αναμένονται το Σάββατο  στα νησιά του Ιονίου.
Ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στις προσήνεμες στους βορειοανατολικούς ανέμους περιοχές της Θεσσαλίας (περιοχές ανόδου του βορειοανατολικού ανέμου, δηλαδή ανατολική πλευρά Πηλίου, ανατολική πλευρά Κισσάβου και στα ημιορεινά της δυτικής Θεσσαλίας), στις Σποράδες, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στην βόρεια Εύβοια και στην βόρεια Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα εκτός της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, των Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα να βρέξει. Στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Στα ορεινά της Πίνδου, του Ολύμπου-Κισσάβου και Πηλίου θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα στη δυτική Μακεδονία σε υψόμετρα πάνω από τα 700-800 μέτρα, στη δυτική Θεσσαλία-Ήπειρο πάνω από τα 800-900 μέτρα, στον Όλυμπο και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 900-1000 μέτρα και στο Πήλιο πάνω από τα  1100 μέτρα. (Π.χ. υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει για λίγο στο Περτούλι, στην Ελάτη και στην Λίμνη Πλαστήρα).
Την Κυριακή αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων μετά το μεσημέρι. Στην Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί άνεμοι 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο το Σάββατο και αντίστοιχα ίδιας έντασης βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο το Σάββατο και την Κυριακή.
Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και στα ηπειρωτικά δεν θα υπερβεί τους 12-13 βαθμούς.

Πηγές: ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *